Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här vill svensken spendera sin sommar

Semesteröarna Öland och Gotland är givna semesterorter för topplistan över de mest sökta platserna i Sverige för privathyra av sommarstuga. Det visar statisk från Blocket där just nu över 150 000 unika besökare i veckan i snitt letar efter tillgängligt fritidshus. Men i år är ligger även Sälen med på topplistan!

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Jenny stylar bostäder inför visningarna: "Det gäller att förmedla en känsla"

Dyra band och mindre publik – en ond cirkel för Kulturgaraget

Sparbankens godaste recept samlas i bokform

SÅ KÖPER DU PLUS

Trots att Sälen i huvudsak är en ort för skidfantaster kommer nu skidorten med på topplistan över var svensken helst vill hyra sommarstuga på sin semester i sommar.

Stöten är en av de platser i Sälen som erbjuder vacker natur kring deras trivsamma stugor

Sälen har kanske inte nära till havet som är en stor efterfråga hos svenskarna under sommaren. Istället har Sälen nära till naturen, med sina fjäll där vackra vandringsstigar ringlar sig längs myrar och över berghällar. Det finns vackra sjöar, skogstjärnar och älvar som bjuder in till uppfriskande bad.

Sälen är även ett självklart val för svenskarna som intresserar sig för utmanande cykling, då man kan cykla i de tuffa cykellederna bland Sälens fjäll och skogar. Dessutom bjuder den glesa trafiken in till mil efter mil av landsvägscykling i toppklass.

Priserna i Sälen är förmånliga och tempot lite lugnare än på vintern och är vädret gynnsamt.

Allt detta kan vara anledningen till att Sälen hamnar på Blockets topplista.

17 procent av svenskarna äger ett fritidsboende. Bland pensionärer (65-75 år) är andelen högre (29%), liksom i Stockholmsområdet (22%). Det visar Blockets undersökning i samarbete med Kantar Sifo.

Omkring var femte fritidshusägare uppger att de hyr ut sitt boende då och då när de själva inte nyttjar det. Resten hyr inte ut överhuvudtaget. Enligt ägarnas egna uppskattningar står svenska fritidshus i snitt tomma i 31 dygn under juni till augusti.

Trots stark efterfrågan och pengar att tjäna är det många hus som står tomma i sommar. Ovana och osäkerhet kring hur man går tillväga kan vara orsaker, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Hur mycket är du villig att betala i veckohyra per person för ett semesterboende i andra hand i Sverige? På den frågan blev svaret i genomsnitt 2387 kronor. Det vanligaste svaret var 2 000 kronor. Snitthyran på Blocket, baserat på samtliga boendestorlekar, är cirka 5 300 kronor för exempelvis midsommarveckan.

Det är många som inte själva har tillgång till en sommaridyll och här kan man som fritidshusägare skapa möjligheter för både andra och sin egen plånbok. Hyran bestäms ofta utifrån faktorer såsom läge, bekvämligheter och efterfrågan, säger Linnéa Aguero.

Topplista över mest sökta platser att hyra fritidshus på Blocket just nu:

1. Öland

2. Fårö

3. Gotland

4. Visby

5. Sälen

6. Smögen

7. Strömstad

8. Funäsdalen

9. Sandhamn

10. Halmstad

Undersökningsinfo: Fritidsboende1015 svar har samlats in via Sifopanelen, Kantar Sifos onlinepanel med ett representativt urval av boende i Sverige, 15-79 år. Fältperiod: 17-24 april 2017

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons