Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här träffar äldre 20 hemtjänstanställda på två veckor – så ser det ut i din kommun

Äldre med hemtjänst får ofta hjälp av flera olika personer. Men hur många olika personer från hemtjänsten som knackar på skiljer sig åt mellan kommunerna.

Annons

I Avesta kommun träffar de äldre som har minst två besök per dag från hemtjänsten i snitt 20 olika hemtjänstanställda under två veckor.

Det visar ny statistik från Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Hemtjänsten slog larm om arbetssituationen i kommunen – nu lägger Arbetsmiljöverket ner ärendet

Avesta är därmed den kommun i Dalarna där störst antal olika människor knackar på hos hemtjänsttagare.

Siffrorna har rapporterats in av kommunerna själva som räknat ut ett snitt under två veckor för personer över 65 år. Trygghetslarm, matleveranser och hemsjukvård har inte räknats med.

Äldre med hemtjänst får ofta hjälp av flera olika personer.

Enligt Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås, kan detta bli ett problem för vissa.

– Det finns de äldre som känner en stor oro för vem som kommer och om man får den hjälp som man behöver. Det blir inte bättre av att det är väldigt många olika personer som är involverade, säger hon till Nyhetsbyrån Siren och fortsätter:

– Vården är så mycket mer än bara uppgifterna som utförs. Det sker mycket i kommunikationen och mötet, som jag tror är väldigt viktigt för den äldres autonomi, självbestämmande och välmående. Man värdesätter inte betydelsen av det i vården i dag, som är ganska uppgiftscentrerad.

Karta: Se hur det ser ut i din kommun:

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons