Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tjänar eleverna mest efter studenten

/
  • Tidningen frågade fem elever i nionde klass vid Gylle skola om vilka kriterier som styrt deras val till gymnasiet. Dessa är fr v Theo Forsberg:

Tusentals niondeklassare funderar just nu över vad de ska välja till gymnasiet.
Intresse, trivsel och kompisar påverkar ofta, men chanser till bra lön, jobb och vidareutbildning bör spela större roll.

Annons

Det tycker intresseorganisationen Svenskt näringsliv som gjort en kartläggning av Dalarnas gymnasieprogram, som ligger ute på sajten gymnasiekvalitet.se.

– Gymnasievalet är ett stort beslut för de flesta elever. Utbudet av program är omfattande och marknadsföringen är massiv. Därför är viktigt att själv ta reda på vilka program som leder till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier, säger Carl Ström, regionchef på Svenskt näringsliv, i ett pressmeddelande.

Uppgifterna i kartläggningen grundas på statistik från SCB och på enkätsvar från rektorerna.

Generellt kan man konstatera att de praktiskt inriktade programmen är säkraste valen för den som vill ha jobb (se faktaruta). De ger också högst inkomst fem år efter examen (se faktaruta). Och eleverna som går naturvetenskapliga program är mest benägna att plugga vidare (se faktaruta).

Mer läsning

Annons