Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här tar fartkamerorna flest

/

Annons

Kamerorna som hittills satts upp i Dalarna finns på fyra vägsträckor, Leksand -Mora, Avesta - Säter, Vansbro Säter och Amsberg -Haraldsbygden. Nu planeras en femte sträcka med kameror mellan Ludvika och Söderbärke.

På en av sträckorna tas överlägset flest antal fartsyndare. Mellan Amsberg och Häradsbygden på riksväg 70 tog kamerorna förra året nästan 460 fartsyndare.

Med en etableringskostnad på allt från en halvmiljon upp till miljonen kronor menar man på rikspolisstyrelsen att kamerorna är ett effektivt sätt att sänka hastigheterna på.

- I huvudsak är det ju inte för att sätta dit fortkörare vi satt upp de här kamerorna, utan det är för att rädda liv, säger Anders Drugge sektionschef på rikspolisstyrelsen.

Ungefär var tredje klarar sig från att få fortkörningsböter när de blivit fotograferade av en kamera genom att till exempel sätta händerna för ansiktet eller fälla ner solskyddet på bilen.

- Det är en väldigt låg siffra om man jämför med annan brottslighet vad gäller uppklarande, säger Anders.

Om man vill bli förvarnad när man är på väg att passera en kamera kan man idag inhandla den lagliga GPS-baserad radarvarnare, vill man vara olaglig finns laservarnaren som komplement men den renderar dyra dagsböter.

- Varför man har valt att göra bara den ena laglig vet jag inte, säger Anders.

Motverkar inte de här radarvarnarna syftet med hastighetskamerorna?

- Nej, det tycker jag inte, kamerorna har ju satts upp på olycksdrabbade områden för att man ska sakta ner just där, så de får gärna finnas, säger Anders.

Hastighetskamerorna som finns är dock inte inställda jämt på att fotografera fartsyndare utan de ställs in vissa tider från Kiruna för att hålla arbetsbördan på en hanterlig nivå.

- De aktiveras till exempel när man vet att det är mycket bilar ute på vägarna på just den sträckan, säger Anders.

Fakta: Så många åkte fast i fartkamerorna

Amsberg - Häradsbygden: 457

Leksand - Mora: 338

Avesta - Säter 264

Vansbro - Sälen: 226

Mer läsning

Annons