Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här studerar rätten hur containern lutade

Annons

- Försvaret säger att den lutar åt ett sådant håll att det är därför containern kan ha tippat. Men det jag vill visa för nämnden är att den inte lutar åt det hållet, utan står ganska rakt. Eller också lutar den åt andra hållet, sade kammar-åklagare Katarina Lindström när Falu tingsrätt hade syn på olycksplatsen i går.

Det var advokaterna Per Borgblad och Göran Lock som begärde att tingsrätten skulle besöka platsen där dödsolyckan inträffade för snart fyra år sedan.

Borgblad försvarar den åtalade renhållningschefen Gunilla Mååg och Lock biträder den arbetsledare som är medåtalad.

- Vi hävdar att delegationen inte är tillräckligt tydlig för att delegera ett straffrättsligt ansvar, så kan man sammanfatta. Det är som åklagaren säger att vad som delegeras är en beslutanderätt och inte ett ansvar, sade Per Borgblad.

Hans kollega som försvarar arbetsledaren efterlyser klara instruktioner från arbetsgivaren.

- Han är inte skyldig därför att inget av det som åklagaren påstår har med själva olycksorsaken att göra. Orsaken till olyckan är ett rent handhavandefel. Sedan menar min klient också att ska man ha ett arbetsmiljöansvar av den här arten så ska man ju både få veta exakt i detaljer och få en instruktion om vad det är man har för ansvar. Det har han inte fått, sade Göran Lock.

Det var vid 07-tiden på morgonen den 16 juli som dödsolyckan inträffade när en container i ett sophus skulle tömmas.

Den 61-årige mannen som var sommarvikarie på kommunens renhållningsavdelning hade redan erfarenhet av att tömma sopcontainrar. Men den här gången svängde containern när den var upphissad för tömning till sopbilen.

Containern slog ut och runt och träffade 61-åringen som stod vid sopbilens manöverpanel vid bilens högra bakdel.

Falu tingsrätt fick i går se alla skeden i hanteringen för att kunna bilda sig en uppfattning om vad som hänt vid olyckan.

I dag fortsätter rättegången med förhör av vittnen och på onsdag avslutas förhandlingen med ytterligare vittnesförhör och slutpläderingar från åklagare och advokater.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons