Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska träden ner

Annons

Vid förra sammanträdet skickade byggnadsnämnden tillbaka planhandlingarna med frågan: Finns det inget alternativ som innebär mindre ingrepp i Stadsparken?
- Det är svårt att argumentera kring flygsäkerhet, men det här är en miljö med minnen för många Falubor, säger byggnadsnämndens ordförande Runo Nilsson.
Ungefär 30 gånger per år landar helikoptrar vid lasarettet. De flyger svårt sjuka till specialistvård i exempelvis Uppsala. De fraktar människor som råkat ut för olyckor i fjällen. De kan också snabbt leverera donerade organ.
Hittills har helikoptrarna landat vid grusplanen ovanför Dalregementet, men där byggs nu den stora Ica-butiken. Enligt planen som nu ska ut på samråd så ska en våning byggas på parkeringsgaraget och helikopterplattan anläggas ovanpå den.
För att helikoptrarna ska flyga säkert måste träd som är över ¨åtta meter tas ner i olika zoner: Tall, gran, björk, poppel med mera. Landstinget lovar dock att återplantera med mer lågväxande arter.
Byggnadsnämndens politiker lät sig övertygas om att det inte finns något alternativ. Lasarettets högsta byggnad är till exempel för smal.
En annan variant vore att bygga högre på parkeringsgaraget. Men för att klara träden måste man då 11-13 meter upp i luften, jämfört med tre meter i nuvarnade förslag. Dels skulle det kosta för mycket, dels skulle räddningstjänsten inte kunna ingripa om det händer en olycka.
Planen ska nu ut på samråd bland berörda, sedan blir det utställning.
Ragna Fahlander
023-936 05
ragna.fahlander@daltid.se

Mer läsning

Annons