Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska bli mediehus

Annons

Detta så kallade spadtag var mer av symbolisk art. För faktum är att arbetet med att bygga om restaurangen på Dalregementet till ett mediehus redan har börjat.

Tempot är snabbt och frågan är om inte byggjobbarna är lika entusiastiska till detta som representanterna från högskolan.

Det handlar om att bygga om huset på 800 kvadratmeter till att bland annat innehålla en biograf, föreläsningssal, flytande ljusstudio, kontrollrum, tv-studio, 3DVR-avdelning, redigeringsrum, bildrum, lektionssal och studentradiostudio.

Tomas Axelsson, som är utbildningsansvarig, berättar att det kommer att bli två olika utbildningsprogram:

Medie och kommunikationsvetenskapligt program med inriktningar mot bland annat reklam, filmmanus och filmkritik.

Medieproduktionsprogram som mest kommer att handla om bild/tv samt ljud och musik.

- Det är framför allt medie och kommunikationsvetenskapligt programmet som vi är ensamma om i Sverige, vilket naturligtvis kan få stor betydelse för oss, säger Tomas Axelsson.

Tanken är också att en professur mot den rörliga bildens retorik skall inrättas under 2002.

Leif Borgert, rektor på Högskolan Dalarna, var mycket glad över att skolan ny bryter ny mark:

- Högskolan i Falun har hittills mest handlat om de traditionella lärar- och vårdutbildningarna. Det var varit utbildningar där studenterna sedan gått till den offentliga sektorn. Därför känns det nu extra roligt att vi kan erbjuda en annan utbildning som riktar sig mot en annan grupp i samhället.

Ulf Gustafsson, på Vasallen var mest glad över att det beräknas bli 415 studenter som kommer att gå dessa medieprogram.

Det innebär att det verkligen blir liv och rörelse på Dalregementet.

- Under den militära tiden var det cirka 1 200 personer som verkade inom regementets område. När högskolan startat sin verksamhet kommer vi snart, inklusive de företag som redan finns här, att vara uppe i 1 000 personer som arbetar på regementsområdet. Vi är verkligen på rätt väg, säger Ulf Gustafsson.

Tanken är att ombyggnaden, som kostar 35 miljoner, ska vara klar den 2 augusti. Därefter blir det provkörning till 15 augusti då undervisningen tar fart på allvar.

Mer läsning

Annons