Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här planerar Djurås att bygga egen kyrka

Annons

Som tidningen tidigare berättat har Gagnefs församling genomfört ett byte med kommunen. Kyrkan har fått ett markområde i direkt anslutning till kommunkontoret och kommunen har fått Gamla prostgården och marken däromkring.

Innan bytet är fullgjort ska nedbränningen av den gamla förvaltarbostaden vara genomförd och området uppsnyggat.

Kyrkans tanke bakom bytet är att låta sätta upp en kyrkobyggnad i Djurås, något som måste ske inom fyra år. Annars går marken tillbaka till kommunen.

En utredningsgrupp väntas nu bli tillsatt inom församlingen. Gruppens uppgift är att ta fram kostnader och andra förutsättningar för byggets genomförande.

Det finns redan en kyrkobyggnad i Djurås: Kyrkvillan.

- Men den är inte anpassad för verksamheten och den är otidsenlig, anser John Sund och framhåller behovet av ett riktigt kyrkorum, där gudstjänster kan hållas och där det går att på ett bra sätt bedriva barn- och ungdomsverksamhet samt diakoni.

- Vi vill nå de barnfamiljer som har långt till kyrkan, tillägger han.

Tanken är att skapa något liknande som Floda församling har, alltså med en kyrka i Dala-Floda och en lillkyrka i Björbo.

Men med tanke på kyrkans inte alltför goda ekonomi kan planerna falla på byggkostnader och årliga driftskostnader. Själva bygget kan komma att kosta gissningsvis fem-sex miljoner. Hur mycket sedan driften kostar får utredningen visa.

- Det är ett stort åtagande och vi måste förmodligen låna, men det är viktigt att inte bara skära ned. Satsar man inte så förlorar man, säger John Sund.

Han inser att frågan om ett kyrkobygge i Djurås är känslig för många:

- Men vi måste acceptera att Djurås nu är kommunens centrum och vi stänger ju inte kyrkan och församlingshemmet i Gagnef. Med ett kapell i Djurås kan församlingen på ett lättare sätt nå fler invånare och inte minst Djuråsskolans elever.

John Sund konstaterar för övrigt att den tidigare turbulensen inom kyrkan är över.

- Det fungerar bra nu och det är roligt att arbeta i ett pastorat med bra förtroendevalda och bra personal. Alla är inte överens om allt, men vi drar åt samma håll och det är viktigt när vi samtidigt står inför en försämrad ekonomi och har många svåra beslut att fatta.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons