Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här krävs frivilliga insatser

Annons

En gång i tiden var det Röda korset som började organisera något som kan liknas vid dagens hemtjänst. I takt med att det svenska välfärdssamhället växte fram blev omsorgen av de äldre i allt större utsträckning en statlig och kommunal angelägenhet.

Men pendeln har svängt. Sedan åtminstone 15 år har kommunerna dragit sig tillbaka från det ena området efter det andra medan ett allt större ansvar har lagts på anhöriga och frivilliga.

- Kommunerna kommer inte att svänga om igen, snarare tvärtom. Det blir ännu mindre resurser och fler äldre framöver, säger Mattias Norling som studerat ett antal alternativa serviceformer, främst olika kooperativa lösningar som håller på att växa fram i Dalarna.

- Vi har studerat små bitar av vad som komma skall, säger han.

I sin studie har han tittat närmare på frivilligverksamhet i Vansbro och Ludvika, frivillig- och anhörigstödssamordning i Leksand och på Röda korset i Hedemora, avgiftsfri kollektivtrafik i Säter, inköpsresor för pensionärer i Gagnef och Bingsjö, ett kooperativt äldreboende i Mora och kooperativa hemtjänstverksamheter i Skattungbyn, Sörsjön och Öje.

- Det frivilliga arbetet får anses som den viktigaste faktorn för verksamheternas tillblivelse och framgång. Utan människors engagemang och uthållighet skulle inte många av de här projekten funnits till, säger Norling.

Men en känsla för bygden, stor öppenhet, god ekonomi, och inte minst ett kommunalt stöd är också av stor betydelse.

- Det är enormt viktigt att träffa någon på kommunen som tror på idén. Den kontakten kan fungera som dörröppnare så att eldsjälarna kan slussas vidare, fortsätter han.

En annan tydlig trend är att allt fler särskilda boenden avvecklas. På bara några år har 25 procent av länets särskilda boenden försvunnit.

Inga Michaeli har sedan 2002 följt omvandlingen av Britsarvsgården i Falun från ett särskilt boende till ett seniorboende med aktiviteter. Omvandlingen kan ses som en möjlig modell för att rädda aktiviteter och gemenskapsutrymmen när kommunen släpper ansvaret för själva vårdverksamheten. Kommunen svarar för lokaler och fritidsledare, medan pensionärerna själva står för aktiviteterna.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons