Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kan barnen upptäcka språket

Annons

Det är ett mobilt utställningsrum, 17 meter långt, fem meter högt, och drygt nio meter brett, när "vingarna" är utfällda, som har parkerat på torget och som kommer att finnas kvar där till och med 4 februari.

Bakom det Mobila rummet står Riksutställningar, just nu på turné i landet med ett projekt som kallas Nattpäron, och tvärt om vad man skulle kunna tro handlar det inte om teknik, utan om konsten att berätta.

Nattpäron är en utställning, men också en bok och ett samlingsnamn för möten mellan barn, lärare, arrangörer, politiker, konstnärer och berättare. Syftet är att öka bokens betydelse, ungas intresse för språk och att inspirera till eget berättande. Det Mobila rummet har fyra avdelningar i form av de byggstenar en berättelse består av: person, vilja, problem och plats, vilka illustreras med bilder och saker, ord, ljus och ljud. I första hand vänder sig Nattpäron till barn mellan 9 och 12 år, men alltså också till alla sorts pedagoger som kan tänkas behöva ny inspiration och idéer.

Projektet är en satsning av Riksutställningar tillsammans med de två barnboksförlagen Rabén & Sjögren och Bonnier Carlsen. Föfattaren Johan Althoff har skrivt manus till både utställningen och boken.

Borlänge är en av 13 orter som får besök av Nattpäron och att Borlänge blev en av de utvalda har Maragareta Gåfvels på Kulutrcentrum Asken stor del i. Hon var tidigt ute för att få utställningen till Borlänge.

- Vi ville komma till Borlänge därför att det här redan finns ett engagemang och nätverk när det gäller berättande, bland annat tack vare Asken, säger Birgit Lindholm, turnéansvarig.

Under utställningstiden har allmänheten möjlighet att besöka det Mobila rummet vissa tider lördagar och söndagar. I övrigt är det främst bokade besök för skolelever som gäller.

I anslutning till uställningens tema blir det också föreläsningar på biblioteket och i Wasabryggeriet med bland andra författarna Aino Trosell, Mats Lindström Johan Althoff.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons