Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här i Borlänge satsas det på omsorg

Annons

Jag har läst moderatkvinnan Ulla Olssons artiklar om äldreomsorgen. De är för det mesta allmänt hållna med hänvisning till vård för hennes mor i Stockholm.

Här i Borlänge arbetar vi nu med dels ett demensboende som ska byggas i Romme, dels ytterligare ett boende för personer med dement beteende.

Vi har dessutom fått pengar från regeringen för kompetensutveckling av personal inom äldreomsorgen. Pengar går också till att utveckla så kallade demensteam i hemtjänsten.

Sedan flera år tillbaka satsar kommunen också på fler heltidstjänster inom äldrevården. I dagsläget omfattar projektet 163 personer som under perioden 2004 - 2006 får heltid.

När projektet ska vara fullföljt år 2008 ska cirka 250 personer ha fått heltid. Syftet är att ge människor möjlighet att förstärka sin inkomst, men också att ge mer tid till de vårdbehövande.

Under flera år har Borlänge kommun också höjt vårdpersonalens löner över det centrala avtalet. Vi har en minimilön på 15500 kronor per månad, trots att Kommunals krav låg på 15000 kronor.

Genom att successivt göra påslag över det centrala avtalet så har vi banat vägen för en långsiktigt bättre rekryteringssituation till vårdyrkena. Självfallet måste detta arbete fortsätta.

Medan du, Ulla Olsson, klagar och i de flesta sammanhang försöker ge en så negativ bild du kan av vården, så jobbar vi vidare med att försöka lösa de konkreta problemen.

De frågor jag nu nämnt är några av dem vi socialdemokrater driver när det gäller vården och omsorgen.

Om sedan moderaterna hamnar i regeringsställning och ska försöka sänka skatterna med 250 miljarder kronor till det eftersträvade E -genomsnittet får vi alla mycket stora problem. Det handlar om var femte skattekrona som på sikt ska bort.

Så stora bortfall ur den offentliga sektorn är omöjliga utan drastiska nedskärningar och systemskifte.

DORIS BRODÉN ORDFÖRANDE I GEMENSAMMA NÄMNDEN FÖR VÅRD OCH OMSORG I BORLÄNGE

Mer läsning

Annons