Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här har rödingen BB

Annons

De blivande fiskarna, i form av romkorn, ligger i specialgjorda burar och väntar på naturens gång och därmed att kläckas inom de närmaste veckorna.

Det är Älvdalens fiskevårdsområde som, genom att sätta ut närmare 20 000 romkorn från vild fjällröding från Jämtland, nu späder på fiskstammarna i Knäsjön, Stortjärn väster om Åsen och i Rämmasjön.

- Sätter man in färdig fisk, så är risken större att de försöker komma ur sjön. Rödingen är ingen vandringsbenägen fisk, och genom att sätta ut rom, så minskar risken att de vandrar iväg ännu mer, säger Martis Stig Eriksson som är en av dem som jobbar för Älvdalens fiskevårdsområde.

Ove Andersson, som är en annan av dem som jobbar för fiskevårdsområdet, berättar att de 1,5 liter rödingrom området nu sätter ut, kommer från vild fisk i Rogen, där samerna har kramat rommen.

- Därefter har den transporterats med helikopter till Särna och sedan med bil till Heden i Evertsberg, berättar Ove Andersson.

I Heden har rommen fått mogna i fiskodlingen hos Börje Karis och Karl-Erik Karlsson.

När rommen sedan sattes ut, för någon vecka sedan, var den "ögonpunktad" och kläckningen kommer att äga rum ganska så snart. Något enstaka fiskyngel hade redan kläckts när rommen sattes ut i en av sjöarna, berättade Ove Andersson.

Han berättar också att det är mycket bra kvalitet på rommen, och att det är bara ett fåtal romkorn som inte kläcks i de specialburar som han gjort, och som nu sänkts ned i de tre sjöarna.

Det är alltså vittberesta fiskar, som redan både åkt bil och flugit innan de ens kläckts.

Nu hoppas både Martis Stig Eriksson och Ove Andersson, att de burar som satts ut på de tre sjöarna får vara i fred.

- Om man tar upp en sådan bur, kan det förstöra rommen, berättar Martis Stig.

Förra året hade någon borrat runt den vak som huggits upp för att få ned buren med rommen i Knäsjön. Då hade linan till buren gått av, och fiskevårdsområdets personal fick ett stort besvär innan de lyckades hitta buren igen.

Så om du ser en ruskförsedd vak ute på någon av dessa tre sjöar, så är det inte något skumt med det. Det är bara fiskevårdsområdet som försöker göra fisket bättre för dig som tycker om att fiska. Så låt buren, där nere i djupet, vara i fred så att du inte förstör fiskevårdsområdet - och för dig själv.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons