Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här försvinner våra skatter

Annons

Lönerna i Sverige måste sänkas rejält, om arbetslösheten ska kunna minskas, enligt två professorer i nationalekonomi. Då är det väl lämpligt att börja med dem som bör föregå med gott exempel, regering och riksdag.

De kan gott sänka sina löner med åtminstone 25 procent. Antalet ministrar kan sänkas från 22 till 11. Antalet riksdagsledamöter kan gott sänkas till 199. Danmark har 179.

Sveriges regeringskansli har på tio år ökat antalet anställda med över 1 000 personer, till 4 621. (Trångt?) Anslaget till kansliet har ökat med 100 miljoner kronor.

Ministrarna har sedan 1996, har ökat sina löner från 60 000 kronor till 93000 kronor per månad. Politiska chefer har ökat sina löner med drygt 40 procent på tio år.

I Danmark har onödiga myndigheter skrotats. I Sverige växer de som svampar. Ett tiotal nya om året, och alla på dyra adresser i Stockholm. Nu finns omkring 550. Således utmärkta möjligheter för avdankade pampar att få lättvindig försörjning. Det stinker svågerpolitik.

I händelse av valförlust har regeringen skaffat sig fallskärmar. Alla ministrar har rätt till sin lön på 93000 kronor per månad i ett år. 10 av de 22 ministrarna kan därefter få statsrådspension på 45000 kronor per månad.

Det är inte alls konstigt att pengar till skola, vård och omsorg saknas.

TAGE BLOM

Mer läsning

Annons