Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här föddes guldidén

Annons

- Idealitet är det finaste ordet för mig, säger Mats Qvarfot, som i juli fyller 80 år.

På söndag får han beviset för sitt arbete kring Vansbrosimningen och den svenska klassikern. I samband med Vansbrosimningens prisutdelningen kommer Mats Qvarfot få ta emot Svenska simförbundets förtjänstmedalj i guld.

- Jag tror att det är den nuvarande ordföranden i förbundet, Sven von Holst, som ligger bakom det här. Han är väldigt positiv till Vansbrosimningen och han är ambassadör för den Svenska klassikern, säger Qvarfot.

År 1950 satt han med sin kompis Einar Anselius och pratade nere vid den stora tallen, där Västerdalälven går över och blir Vanån, vid badplatsen. Mats hade då föreslagit att de skulle simma från Folkets park till Vansbrobadet, men Anselius tyckte det var en för kort sträcka och föreslog i stället att de skulle simma under Vansbros sex broar (numera sju broar) - och så fick det bli.

- Vi var tio stycken som propagandasimmade det första Vansbrosimmet 1950. Någon tävling var det inte tal om. Av oss tio var det nio som tog sig till målet. Det var det första loppet i historien för Vansbrosimningen, berättar Qvarfot.

Först 1956 blev det tävling av Vansbrosimningen och den första vinnaren var Göran Åberg från Örebro SS. 1972 delades det första klassikerdiplomet ut till Carl Henrik Wilhelm, Mats Qvarfot har diplom nummer 21.

1977 fick den första kvinnan ta emot diplomet och det gick till Iren Göllas från Täby.

- Det finns många roliga historier kring dessa diplom. Ett var att jag hade frågat om jag fick använda det kungliga vapnet som logga, men jag nekades detta och fick i stället tillstånd att använda Tre kronorloggan, säger Qvarfot och fortsätter:

- De fyra första diplomen skulle jag tillsammans med Bo Bengtsson hämta i Stockholm, för de undertecknades av prins Bertil. Det visade sig att de fanns på slottet och dit in fick Bengtssons sekreterare, Gunilla Lindberg (numera internationella olympiska kommittén), gå in för att hämta dem. Detta var år 1972, berättar han.

Mats Qvarfot har simmat Vansbrosimningen vid nio tillfällen, men tittar helst på tävlingen nu för tiden. Men tallen där simmarna måste runda för att ta sig in på Vanån ligger honom varmt om hjärtat.

- Karl Erik Forslund skrev i början av 1920-talet ett stycke som jag varje gång jag har mina hedersgäster med mig i båten och kommer till tallen ropar ut, säger Mats Qvarfot.

UR MED DALÄLVEN FRÅN KÄLLORNA TILL HAVET AV KARL ERIK FORSLUND (1920) DENNIS JOHANSSON

Mer läsning

Annons