Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns köpkraften

Annons

- Jag har drivit Ica-butiken i centrala Malung de senaste fem åren och jag har aldrig upplevt något liknande, säger Kjell Olofsson vid Ica Supermarket i Malung. Jag har ökat omsättningen med cirka 30 procent jämfört med året innan och då var det en bra julhandel.

- Tidigare har Dansbandsveckan och julhandeln varit ungefär lika stora. Men julhandeln nu har varit den överlägset bästa. Jag har också märkt att antalet turister på väg till Sälen eller från Sälen har ökat markant i vår butik säger Kjell Olofsson.

En sak som också har påverkat julhandeln är att den varit mera utdragen denna gång jämfört med året innan. det har också varit positivt att Systembolaget haft lördagsöppet vilket också lockat kunder till övriga butiker i Malung under lördagarna.

Det har i flera butiker noterats att skidturisterna till Sälen blir fler och fler. De återkommer varje år i butikerna i Malung. De som hyr stugor passar på att handla livsmedel i Malung där det är billigare i butikerna än i fjällbutikerna.

Köpmannen Göran Eriksson, som är den drivande bland köpmännen, driver en sko- och klädaffär i centrala Malung. Han tror att det utökade utbudet av just kläder i Malung gjort att många föredrar att göra sina julklappsinköp i Malung i stället för att resa till Mora, Borlänge eller andra orter med köpcentra.

- Jag är övertygad om att kan vi samla handeln ytterligare i centrala Malung kommer det att gynna alla handlare i bygden, säger Göran Eriksson.

Han har också haft kontakt med många andra köpmän i Malung som delar uppfattningen om att det varit en bättre julhandel än något år tidigare.

Det gäller inom olika branscher och framförallt vid en del mindre butiker.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons