Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här finns djupaste snötäcket

Annons

Enligt SMHI är i dag hela landet snötäckt. Till och med nere i Blekinge och östra Småland har man ett skapligt snötäcke. I Ronneby är det till exempel 55 centimeter.

Snösäsongen ser just nu att kunna pågå ett par veckor in i mars. När solen visar sig sjunker dock snön ihop ganska rejält.

Så har även hänt vid Jaans i Ormbacken. 98 centimeter i söndags morse klockan 07 var under tisdagen cirka 90 centimeter.

Snön som fallit de senaste dygnen har börjat som liten kornsnö men ändrat karaktär till att bli lätta och stora flingor. Att pulsa i snön är dock inte särskilt påfrestande.

I Idkerberget är det många år sedan snötäcket var så här stor, säkert tio år sedan.

- Det kan hända att det är rekord. Jag har inte alla noteringar tillgängliga just nu, säger Lina Jaans.

Hon minns dock ett tillfälle när det en morgon då hon mätte snödjupet var exakt 90 centimeter.

- Då ringde jag Väder-Lasse och berättade. Han låg sjuk i 40 graders feber men tog ändå bussen hit till Idkerberget för att själv kunna konstatera att det var 90 centimeter, säger Lina Jaans.

Vårarna vid Ormbacken brukar gå ganska fort då de väl kommer. Platsen ligger ungefär 400 meter över havsytan och när solen gassar som bäst sjunker snön ihop väldigt fort.

Beträffande snötäcket så meddelar SMHI att Norrköping har haft snötäcke ända sedan den 27 december, 70 dygn i sträck. Rekordet för Norrköping härrör från 1981/82 då man hade snötäcke i 84 dygn i sträck.

För Stockholms del är rekordet hittills från vintern 2003/04 då snötäcket låg i 79 dygn.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons