Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får hon köra drömkärran

/
  • Sista färden? På bilverkstaden står denna bil, som är så gammal att den har bakvända dörrar. – Man sparar varenda liten del, ingenting från en 2CV ska slängas, säger funktionären Håkan Svedlund som finns på plats för att fixa bilar.  Foto: Stina Rapp
  • Oj. Det finns mycket att förundras över Världsmötet på Rommehed.  Foto: Stina Rapp
  •  Foto: Stina Rapp
  • Entusiast. Bakom denna konstruktion står tysken
  • Trash Arne. De tappra själar som tömmer toaletterna åker runt i detta tjusiga fordon. De är pigga, glada och gillar sitt
  • Ur en citroënförares ögon. Tidningen tog en mysig tur i Sven-Erik Hjalmarssons lilla 2CV, och det var inte som att köra vilken bil som helst...  Foto: Stina Rapp

Annons

- Du har väl körkort? säger "Hjalmar", som har kört 2CV sedan 1978 och är en riktig eldsjäl. Sylvest på huvudet, stövlar på fötterna och ett igenkännande hej till alla i hans väg.

Jag öppnar förardörren till den lilla bilen och kliver samtidigt in i en ny värld. Genom vindrutan på en 2CV blir Rommehed helt annorlunda, alla tutar och vinkar.

- Det är precis som i 50-talets Frankrike, där alla med likadana bilar vinkade till varandra, berättar Hjalmar.

Det känns ungefär som att cykla, fast mjukare. Att vrida ratten går som smort, trots att det inte finns någon servo.

- Känn, känner ni fjädringen?

Längs huvudgatan, Avenue Chevron, finns massvis med olika stånd och språk blandas hejvilt. Hungern kan stillas både med varmkorv och köttbullar med brunsås. I det största tältet säljer dalahästmålaren Kerstin Reuterborg sina konstverk och i barntältet ritas det för fullt.

- Sväng höger så åker vi ut på Gula Avenyn mot campingen, känn vad den gungar i kurvorna, säger Hjalmar.

Ljudet från blinkersen är en hammare som slår på ett lock och det sägs att det är 2CVn´s hjärta.

Vi kör sida vid sida med promenerande människor i regnkappor Maxhastigheten är 10km/h. På gräset går sopplockargänget med svarta säckar.

- Titta på det där HY-skåpet, de är söta som små grisar, pekar Hjalmar.

- Och där kommer sopgänget!

Ur högtalarna på taket till den ljusröda sopbussen ljuder "Singin´ in the rain".

- Att tömma toaletter är det bästa, för folk blir så lyckliga när det funkar, säger Anders Nyberg, som kallas för gängets Uppfinnar-Jocke.

- Ja, vi har ett riktigt skitjobb, men gör det bästa av det, instämmer hans funktionärskollega.

Campingen är ett enormt myller av påhittighet. Här finns drygt 2000 bilar och ingen är den andra lik.

- Det är mångfald och lekfullhet, idén är inte att ha en snygg bil utan en bil som man kan ha skoj med, menar Hjalmar.

Vi kör bland fantasifulla bilar och tält, på huvudavenyer och mindre vägar, förbi utsatta tvättställ, diskmöjligheter och återvinningsstationer.

Ett par små barn klampar runt i gräset med varsin liten kastrull, och utanför vattenklosetterna står några unga tjejer i kö, för att få tillgång till varmvatten.

Jag upptäcker att det inte går att växla ner till ettan i farten, på en 2CV, och ber både den skrattade Hjalmar och den underliga växelspaken om ursäkt.

- Fransmännen kallar den för "senapsskeden", de ska ju associera allt till mat, berättar Hjalmar, och drar spaken till rätta.

- Du måste ju få prova att köra på riktiga vägar, kör ut här!

Vi svänger ut från campingen, efter några andra små originella bilar. Det ser ut som om de ska välta i svängen.

- Gasa ordentligt nu, känn vad den spinner!

Plötsligt befinner vi oss på bilverkstaden - Enbart för studiesyfte, givetvis.

Här är ett gäng funktionärer sysselsatta med att fixa 2CV-bilar. Det byts växellådor, kontrolleras tändstift och fylls på olja. Man kan till och med veva igång de gamla bilarna.

- Den här bilen är så enkel att moderna reparatörer inte förstår sig på den, förklarar Håkan Svedlund med ett brett leende, innan vi kör tillbaka till utgångsplatsen och Avenue Chevron.

- Håkan är så hjälpsam att han bara hjälper andra och inte har hunnit fixa sin egen bil, berättar Sven-Erik "Hjalmar" Hjalmarsson och rättar till snusnäsduken om halsen.

- Alla här är så vänliga, det är för fan bara härliga original!

Mer läsning

Annons