Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har facket verkligen någon funktion i dag

Annons

Det finns många grupper i vårt samhälle som känner sig diskriminerade av olika skäl, till exempel invandrare, handikappade, arbetslösa, sjukskrivna. Listan kan göras lång, men frågan är om inte de icke fackligt anslutna ändå är den grupp som ses som samhällets allra värsta amöbor.

Vi lever inte i ett så fritt land som vi luras att tro. Vi tvingas ju i och för sig inte längre att gå med i facket, men om du inte är med får du exempelvis (som straff) vänta på din löneökning tre månader längre än dem som är med i facket.

Vi arbetar också för att försörja oss och våra barn och som arbetskraft är man inte ett dugg sämre än om man vore fackansluten. Vi sköter våra uppgifter precis lika bra.

Det finns olika skäl till att inte vara med i facket. Ett är att man påtvingas hemförsäkring i ett visst försäkringsbolag fast man kanske tycker bättre om ett annat. Då får man inte avdrag på fackavgiften utan får betala ändå. Är inte detta tvång, så säg!

Har facket någon funktion, eller har det överlevt sig självt? Om du råkar i trångmål på din arbetsplats kan facket inte göra något för dig. Du får reda ut situationen själv. Det har jag både egna och andras erfarenheter av. Man kan faktiskt vara med i bara a-kassan. Tro mig, jag känner inte att jag åker snålskjuts på någon annan, men ibland känns det som ett tvång att man borde vara med, men vill man inte ska man slippa. Det är att leva i ett fritt land.

AMÖBAN

Mer läsning

Annons