Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har du hembygdsångest?

Annons

Malin Ringsby och Mats Udd bor båda i Stockholm, medan Björn Grenmyr kommer från Sollefteå och har bott i Falun i något år. Han fick därmed ett annat perspektiv på den sedvanliga åter-träffen på juldagen.

- Eftersom jag inte är uppvuxen i Falun kan jag känna mig exkluderad i sociala sammanhang som juldagsfirandet.

På Dalregementet var det stor fest, och majoriteten av gästerna var utflyttade Falubor. Björn upplevde att folk hade fullt upp med att beta av alla sina gamla bekanta, och ta reda på vad de skulle göra och hade gjort. Malin tycker att det kan bli tröttsamt.

- Steg ett: En kram, steg två: Att fråga "Vad har du gjort?". Vissa hejar man på för att det är brukligt, några är det lite jobbigt att träffa och andra vill man verkligen träffa.

- Många vänner har man kontakt med, men det är kul att träffa de som flyttat långt. Det är även intressant att träffa de man inte känner så bra, se hur folk är, säger Mats.

Det är vanligt att folk faller in i sina gamla roller, som de hade i gymnasiet. Gamla dispyter leder fortfarande till sneda blickar. Man blir sedd som den man en gång var, och inte den man blivit. Men Malin och Mats upplever ingen direkt ångest över att komma hem över jul.

- Jag kanske skulle ha ångest om jag inte visste att jag snart skulle åka tillbaka igen. Men eftersom jag bara är i Falun över jul är det mest roligt, säger Mats.

I en artikel i Svenska Dagbladet nyligen, tog man upp begreppet hembygdsångest. Där intervjuades Aftonbladets krönikör Ronnie Sandahl om hur det var att komma hem till Falköping över jul. Enligt Malin, Mats och Björn representerar exemplet en ganska klyschig bild av individualisten som lämnar hålan, flyttar till storstaden och "blir något" - medan polarna stannar kvar.

De upplever snarare att man förväntas flytta från Falun till storstaden, det är den som stannar som avviker från normen.

- När man kommer hem över jul ska man sedan jämföra urbana prestationer, säger Björn.

Det omvända är desto ovanligare: Att stockholmaren lämnar staden för landsbygden.

- Stockholmare förstår inte grejen med att komma hem. Juldagsfenomenet existerar inte där, säger Malin.

Har ni något tips att ge till den som har hembygdsångest på juldagen?

- Ring en vän och säg "Hej, nu är jag på fest och det är jättejobbigt." Det tror jag många gör, säger Björn och Mats fnissar igenkännande.

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons