Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bryts onda cirklar

Annons

Thulegården ligger vackert belägen vid Dalälven med Älvgårdens behandlingshem som närmsta granne.

Båda institutionerna sorterar under Statens institutionsstyrelse, SIS.

Thulegården öppnades efter att regeringen beslut att satsa 100 miljoner kronor per år från 2005 till 2007, för att stärka missbruksvården i Sveriges kommuner.

Pengarna ska vara ett stöd till kommunerna att driva så kallad paragraf 27-vård, det vill säga den vård som sker i öppna former enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

Skillnaden mellan de båda institutionerna är att Älvgården driver tvångsbehandling bakom låsta dörrar enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, medan Thulegården driver öppen behandling, dock under samma lag.

Älvgården har tolv låsta platser med pansarglas i fönstren. Ingen patient får vistas utomhus utan att personal finns med.

Den öppna vården betyder inte att klienterna får komma och gå hur som helst.

Efter en tid får klienterna göra egna stadsturer för att exempelvis handla matvaror. Väl åter på Thulegården är det drogtest som gäller.

Med stöd av personalen får den intagne lära sig frihet under ansvar.

I korthet betyder det att den som på egen hand avviker från behandlingen genast blir lyst av polisen.

Thulegården ser ut som vilken vanlig villa som helst. Inne i huset finns vardagsrum, sovrum och kök. I dagsläget har Thulegården fyra platser färdiga med m öjlighet att öka på till åtta platser.

- Vi öppnade den 1 november och just nu har vi två klienter, säger Hannele Laitala.

- Behovet av den här typen av vård var stort. Vi har precis färdigställt en folder om Thulegården som vi ska skicka ut till alla instanser och kommuner i Sverige, säger hon.

Hela försöket, som går under namnet Ett kontrakt för livet, bygger på att socialtjänsten, SIS och den enskilde gör en överenskommelse om vilka insatser som ska genomföras under och efter en avslutad LVM-placering.

Kommuner som anstränger sig att planera för fortsatta insatser får ekonomisk ersättning från SIS och slipper dessutom den administrativa avgiften på 450 kronor per dygn.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons