Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bodde maktens folk

Annons

Ingen vet hur gammal Husby kyrka är men enligt en kyrkoherdelängd inom Västerås stift är Husby kyrka den äldsta i Dalarna.

Redan på 1100-talet tror man att det byggdes en kyrka i Husby men ingen vet säkert. Den nuvarande kyrkan är modern och ett resultat av moderniseringar. Men här finns historia och skrönor så att det räcker och blir över.

Kolla in Överste Peder Larssons vänstra fot när du går genom vapenhuset så förstår du. Han hänger som en stor målning till vänster, direkt innanför entrén till vapenhuset. När du ändå är där så försök få kontakt med Bengt-Olof "Lollo" Hedlund som är vaktmästare. Han vet att berätta om det mesta i kyrkan.

"Lollo" eller den som är guide för dagen kan visa upp ett enormt bröstben. Länge trodde han att det kom från en Husbykarl och att de en gång i tiden varit jättar.

Men 1935 avslöjades det att benet är från en vitval. Hur hamnade benet i jorden vid Husby kyrka? Är det rester från en strandad val från ishavet vars högsta kustlinje gick mellan Stjärnsund och Kloster. Eller finns det en valfångare begravd på kyrkogården?

Frågorna är många kring valbenet, som blivit en turistmagnet.

Att Husby tidigt var ett maktcentrum visar det privilegebrev för Falu gruva som undertecknades i "vår gård vid Husby kyrka". Dokumentet är ett bevis på världens äldsta ännu existerande bolag.

Kvar av den medeltida kyrkan är bara långväggarna och en del av inventarierna.

Husbys gamla kyrkorgel som byggdes av dess egen organist Nils Söderström 1783 står som förebild till slottskyrkans äldsta orgel i Stockholm. Husby kyrka fick tidigt sin första orgel. Redan 1623 skrivs det om att den gamla orgeln är "mäst förlorad".

Den gamla orgeln finns kvar och går att urskilja ovanpå den nya orgeln som byggdes vid kyrkorestaureringen 1934-35.

Förutom valbenet och den märkliga överstens fot, har vi Moses med stentavlorna. Varför har han horn i pannan? Kan det vara rester av hållare av en helig gloria ovanför huvudet, eller förstärkte man pannan med horn för att visa på styrka?

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons