Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bjuds på nya restips

Annons

I vårt test reste vi med bil från Falun till Gävle, där vi hoppade på ett X 2000-tåg. En färdväg som vi vet att Faluföretag använder sig av.

Per Sillén har under många år jobbat som tjänsteman, först hos Vägverket och därefter Banverket.

- Därför är jag mycket intresserad av båda färdsätten. Och jag har rest väldigt mycket mellan Borlänge och Stockholm, berättar Sillén som själv både funderat ut och provat olika kombinationer av bil och tåg.

Här är hans alternativ:

1. - Ta bilen mellan Falun och Hedemora. Hoppa på tåget i Hedemora. Här stannar inte X 2000, så det får bli Intercitytåget, som tar något mindre än två timmar till Stockholm. Jag förstår inte statusen på X 2000. Tåget går inte speciellt mycket fortare, och de nya blå Intercitytågen är riktigt bekväma. Det är dessutom betydligt lättare att boka lågpris på det här tåget än ett X 2000-tåg från Gävle. En just nu-biljett med tio dagars framförhållning Hedemora-Stockholm kan jag köpa för 147 kronor.

2. - Ta bilen till Enköping. Här finns gott om fri parkering nära stationen. Hoppa på tåget som tar 40 minuter till Stockholm med avgångar varje halvtimme morgon och kväll, utan platsbokningskrav. Det är bra i fall man skulle missa ett tåg eller om man inte på förhand vet när man vill åka hem. Jag köper en enkelbiljett Enköping-Stockholm för 102 kronor i högtrafik, och för 75 kronor mitt på dagen.

3. - Gillar man att åka bil, men inte vill köra inne i Stockholm, är det ett bra alternativ att ta bilen till Barkarby. Om man tar av vid den sista trafikplatsen innan motorvägen upphör längs E 18 in mot Stockholm, så kommer man till en infartsparkering i Barkarby. Därifrån går pendeltågen varje kvart in mot Stockholm.

Lars-Olof Nordesjö från Gagnef tycker att ett vettigt resalternativ från Falun via Gävle är Tåg i Bergslagens tåg till Gävle - även om det kan ta lite längre tid.

- Det är mer prisvärt, mer miljövänligt och mindre stressande än biltransport till Gävle. Man slipper ha en bil stående i Gävle för den händelse att hemresa en annan väg passar bättre och man har möjlighet att arbeta under resan.

Även han slår ett slag för Intercitytågen på Dalabanan som ett mycket prisvärt alternativ.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons