Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här avgörs Slottslax öde

Annons

En samhällsgärning i en näringsfattig sjö eller försämrad livskvalitet och katastrof för turistnäringen.

Det var ytterligheterna som Miljööverdomstolen fick presenterat för sig när man besökte Leksand igår.

Förhoppningen är att domstolen före midsommar ska ge ett slutgiltigt besked om Slottslax AB får utöka fiskodlingen i Barkdal eller inte.

Företaget har i dag tillstånd för fyra fiskkassar i Österviken och en produktion på 125 ton/år. I framtiden vill man ha åtta större kassar och producera 500 ton/år. Något som man också fått tillstånd för i lägre instans.

Boende och näringsidkare i området menar att en ökning i den storleken skulle påverka både naturen på land och i vattnet negativt.

En stor del av farhågorna rör de fält av oljeliknande natur som kommer flytande i Österviken nedanför fiskodlingen då och då.

- Kommer den sörjan in på badplatserna försämras vår livskvalitet och inga turister vill komma hit, var åsikten.

Företagets representanter menade att fiskodlingen inte på något sätt kan störa vare sig kulturlandskapet eller turistnäringen.

- Siljan är en extremt näringsfattig sjö och behöver näring i form av de utsläpp av fosfor och kväve som det blir, sa Lennart Lindeström expert på miljökonsekvensarbete.

Han erkände dock att den ideala placeringen av en fiskodlingen ur den synvinkeln vore i norra delarna av Siljan.

Rättens ordförande, lagman Ulf Bjällås, ställde också frågor om företaget sökt efter alternativ placering till fiskodlingen.

- Vi har tittat på andra platser, bland annat på dammar norr om Siljan, men det ekonomiska har gjort att vi inte agerat, svarade Patrik Slott som äger fiskodlingen tillsammans med sin bror Christer Slott.

Efter lunch begav sig hela sällskapet till Barkdal för att från stranden tillsammans se på de fiskkassar som finns i dag och det område som det hela handlar om.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons