Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är vårtecknen som rapporterats i Dalarna

Under valborgshelgen uppmanades allmänheten att rapportera in vårtecken till projektet Vårkollen. Tusentals observationer skickades in från hela landet, och nu har resultatet presenterats.

Annons
Foto Martina Holmberg / TT

Vårkollen är ett medborgarforskningsprojekt som Svenska Botaniska Föreningen genomför i samarbete med forskare från Sveriges lantbruksuniversitet. Syftet med projektet är att analysera hur klimatförändringen har påverkat vårens ankomst i i olika delar av landet.

Läs mer: Så långt har våren kommit i Dalarna – forskningsprojekt efterlyser vårtecken

Totalt fick man in 8 500 observationer från fler än 1 500 platser i hela landet. Resultatet visar att björkarnas lövsprickning redan hunnit till stora delar av Svealand, vilket är 50 mil längre norrut än vad som var normalt för 100 år sedan.

– Även om vi har forskningsresultat som visar att lövsprickningen tidigarelagts ett par veckor vet vi att olika arter, och landets olika delar, kommer att påverkas på olika sätt av klimatförändringen. Därför vill vi dokumentera hur naturens kalender påverkas på många olika sätt och Vårkollen är ett intressant bidrag till detta, säger Kjell Bolmgren (SLU), samordnare för Svenska fenologinätverket, i ett pressmeddelande.

Så långt har olika vårtecken kommit i landet:

Bilder: SLU/Ola Langvall
Bilder: SLU/Ola Langvall

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons