Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Ludvikas bästa fik

/

Ja, vilket är egentligen Ludvikas bästa fik? UNG-redaktionen valde ut sina fyra favoriter och fick betygsätta dem på en skala från 1–5 dalahästar. Toppstriden var jämn och vinnaren tog hem den ärofyllda titeln med endast en poängs marginal.

Annons


Storgatan 30

Utbud: 5
Till skillnad mot många andra caféer har Bergslagskonditoriet ett väldigt stort utbud av allt från tårtor och bakelser till småkakor. Är man hungrig kan man äta sallader eller mackor. Sockerfria alternativ finns också att köpa.

Stämning: 4
Trevlig och tillmötesgående personal. Fräsch och mysig inredning.

Öppettider: 4
Mån–sön: 11–17
Öppet alla dagar i veckan. Längre öppettider på kvällen, speciellt under veckodagarna, skulle ge maxbetyg.

Priser: 3
En fika för tre personer med kaffe och fikabröd kostade cirka 110 kronor. Ganska normala priser för en småstad.

Smak: 3
Mitt wienerbröd och kaffe smakade som jag förväntade mig. Inget speciellt.

Totalt: 19


Engelbrektsgatan 9

Utbud: 4
Café Engel har ett bra och ganska rejält utbud med stor variation, även fast det kanske inte syns vid första anblicken eftersom allt står inklämt på ett och samma ställe. Tyvärr fanns det inga direkta bakelser eller andra maffiga bakverk. Saknar också någon slags lista med prisuppgifter och namn på allt det goda.

Stämning: 4
Då man stiger in genom ytterdörren möts man av trevliga anställda och på de små svarta caféborden flämtar levande ljus i vinterskymningen. Tar man sig en våning högre upp möts man av äldre, mycket stämningsfulla möbler. Synd nog har man glömt de levande ljusen på övervåningen, vilket gör att intrycket inte blir fullt lika ombonat som på våningen under.

Öppettider: 5
Mån–tis: 9–19
ons–fre: 9–22
lördag: 10–19
söndag: 12–18

Här är öppet alla dagar, med tider som täcker större delen av dygnets aktiva timmar. På Café Engel kan man titta in närhelst man har tid, oavsett om det är för en snabb lunch en hektisk vardag eller om det är för att fika med goda vänner under den lediga helgen.

Priser: 3
Det är rätt så dyrt att fika på Café Engel, speciellt om man är en fattig student. Alltså är det inget ställe som man har råd att gå till titt som tätt. Men man får ändå valuta för pengarna tack vare att bitarna är riktigt stora och smakar fantastiskt.

Smak: 4
Fikar man på Café Engel blir man inte besviken när det gäller smakupplevelsen. Alla bakverk är mycket smakrika och man njuter av varje tugga. Den varma chokladen är himmelsk – trots att den inte riktigt når upp till samma nivå som mammas hemgjorda. Godbitarna innanför glasdisken är rejäla och den varma chokladen serveras i stora glas med skummad mjölk och grädde. Här snålas det inte – det är ett som är säkert.

Totalt: 20


Storgatan

Utbud: 2
Utbudet av fikabröd är ganska stort, medan smörgåsarna är ytterst få. Det är förvisso bara en timme kvar till stängning när jag och mitt fikasällskap dyker upp, men det borde ändå finnas lite mer att välja på.

Stämning: 2
Det är lugnt och skönt med lagom mycket liv och rörelse. Lokalen är dock väldigt kal och tråkig, vilket tar bort det mysiga med att fika. Så här i juletid vore det inte helt fel att vrida ner belysningen en aning och sätta värmeljus på borden.

Öppettider: 3
Måndag–fredag: 10–18
Lördag: 10–15

Öppettiderna är samma som för övriga Gallerian. Vill man ta en tidig morgonfika eller en sen kvällsfika får man gå någon annanstans.

Priser: 3
Kaffe för 18 kronor och ostfralla för 20 känns helt okej. Jag har absolut varit med om högre priser.

Smak: 3
Jag tycker att kaffet var svagt, men det är det nästan överallt. Om de gjorde lika starkt kaffe som jag skulle de gå back ekonomiskt, så jag klandrar dem inte. "Bra blandning av pålägg", var fikasällskapets kommentar till smörgåsen.

Totalt: 13


Storgatan 34

Utbud: 2
Det fanns inte så mycket att välja mellan, men för att vara så litet fik var det ändå okej.

Stämning: 3
Mycket mysig och speciell stämning, massor med konstiga prylar överallt men tillsammans passade allt ändå ihop.

Öppettider: 4
Måndag–fredag: 10–18
Lördag: 10–16

Helt okej tider, det är öppet när Gallerian är öppen. Men för att få full pott skulle de haft öppet längre på lördagar.

Priser: 3
Ganska höga priser med tanke på att deras utbud inte var så stort eller märkvärdigt.

Smak: 3
Smaken var varken bra eller dålig. Det var tyvärr ingen wow-upplevelse tyvärr men den var heller inte dålig. En vanlig fika med andra ord.

Totalt: 15

Mer läsning

Annons