Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är företagen som blir allt fler i Dalarna: "Inte en positiv nyhet"

Antalet kreativa företag i Dalarna ökar. Men enligt enligt Axel Frisk, handläggare på Tillväxtverket, är detta knappast någon positiv nyhet.

Annons
Antalet kreativa företag i Dalarna ökar. Foto Magnus Liam Karlsson/Nyhetsbyrån Siren

Ny statistik från fem myndigheter, bland annat Tillväxtverket, visar att antalet företag inom den kreativa sektorn i Sverige har ökat med elva procent mellan år 2010 och 2015. Allra störst är ökningen, närmare 50 procent, inom scenkonsten.

I Dalarna har antalet ökat med nio procent – från 2 211 stycken år 2010 till 2 403 stycken 2015. Inom scenkonsten ser man en ökning med 38 procent – från 423 till 582 stycken.

Statistiken för Dalarna. Foto: Nyhetsbyrån Sirén

Tillväxtverkets egen analys av vad som ligger till grund för ökningen är inte klar men enligt handläggaren Axel Frisk, som pratat med flera experter inom området, är siffrorna ingenting att jubla över.

– Småföretagandet ökar i branschen i alla regioner, men det är inte en positiv nyhet. I själva verket är det ett sjukdomssymptom på att till exempel teatrar inte anställer folk, utan vill ha frilansar, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

– Det gör det sämre för de som arbetar i branschen, som blir företagare mot sin vilja. Det blir ett ojämnt maktförhållande, som kan leda till otrygghet och saker som "#metoo".

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons