Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är dalakommunen där invånarna har närmast till skyddad natur: "Bra ur flera aspekter"

Länsstyrelsen Dalarna har, via statistik från SCB om skyddat natur, sammanställt hur nära dalfolket har till skyddat natur.
Närmast har Borlängeborna, med i genomsnitt 1,5 kilometer till närmaste skyddade naturområde. Längst har invånarna i Malung-Sälens kommun med 8,6 kilometer.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

Så många miljoner drog Björn Skifs och Sabaton in – här är de 100 inom musikbranschen som tjänade bäst

SÅ KÖPER DU PLUS

I ett pressmeddelandet skriver länsstyrelsen Dalarna att med närhet till skyddad natur ökar möjligheterna till friluftsliv, särskilt i tätortsnära lägen. Länsstyrelsen hänvisar till SCB:s (Statistiska Centralbyråns) statistik som visar att vid årsskiftet bodde 23 procent av invånarna i Dalarna inom en kilometer från närmaste skyddade naturområde.

– Tillgång till naturområden är en förutsättning för friluftslivet. Att komma ut i skyddad natur är bra ur flera aspekter. Det är ofta iordninggjort i de skyddade områdena så det finns vandringsleder, vindskydd och grillplatser som gör vistelsen roligare. Det är i de skyddade områdena som vi hittar en mångfald i naturen, här finns de mest skyddsvärda och spännande områdena att uppleva, säger Henny Sahlin vid Länsstyrelsen i Dalarnas län i ett pressmeddelande.

Bilden är tagen 2011 i det nya naturreservatet i Skärklacken, Dala-Floda, Gagnefs kommun. I grannkommunen Borlänge har kommuninvånarna närmast till skyddad natur. Invånarna i Malung-Sälens kommun har längst till skyddad natur.

Siffrorna visar att Borlängeborna har Dalarnas kortaste medelavstånd till närmaste skyddade naturområde, 1,5 kilometer i snitt, medan Malung-Sälenborna har längst med 8,6 kilometer i snitt. Svenskarna har i genomsnitt 2,8 kilometer till skyddad natur, 2015 var motsvarande avstånd 2,9 kilometer.

– Det är positivt att människor får närmare till skyddad natur. Men många har fortfarande för långt till ett naturskyddat område för att besöka det i vardagen. Därför fortsätter arbetet att skydda värdefull natur och med ett ökat fokus på tätortsnära områden, säger Stefan Henriksson på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.

Länsstyrelsen Dalarna har, via statistik från SCB om skyddat natur, sammanställt hur nära dalfolket har till skyddat natur.

"För att man enkelt ska ta sig ut i naturen så brukar man säga att det inte ska vara mer än 500 meter från sin bostad ut till naturen. Genom den lokala naturvårdssatsningen, LONA, kan kommuner söka bidrag från Länsstyrelsen för att bilda och utveckla reservaten. Tätortsnära natur är dessutom prioriterat bland de ansökningar som kommer in", skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet.

– Vi hoppas och tror att ännu fler kommuner ska engagera sig i arbetet med kommunala naturreservat, i synnerhet i tätortsnära lägen. Det är viktigt för folkhälsan att så många som möjligt kan få natur- och friluftsupplevelser där de bor, säger Henny Sahlin i pressmeddelandet.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons