Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets matbluff: "Tror att många känner sig lurade"

Föreningen Äkta vara har genom en omröstning utsett Årets matbluff 2016. "Vinnaren" av antipriset blev stjärnkocken Erik Lallerstedts bearnaisesås med tryffel.

Annons

Till utmärkelsen var fem produkter nominerade av den ideella föreningen Äkta vara, som jobbar för livsmedel utan tillsatser.

De nominerade till Årets matbluff var förutom bearnaisesåsen Knorrs mörka oxbuljong, Annas mandelpepparkakor, Loka Crush hallon och Fjällbrynt messmör med smak av lingon.

Efter att nästan 14 000 personer röstat på vilken av kandidaterna man tyckte var störst bluff så vann alltså Erik Lallerstedts bearnaisesås med tryffel med 4 581 röster.

Erik Lallerstedts bearnaisesås med tryffel utsågs till Årets matbluff i Äkta varas omröstning.

I motiveringen från Äkta vara står bland annat att såsen endast innehåller 0,005 procent tryffel, och att den mesta tryffelsmaken i såsen kommer från ett syntetiskt aromämne. Man ifrågasätter också att bearnaisesåsen är gjord utan smör.

– Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson i ett pressmeddelande.

Erik Lallerstedt själv har tidigare motsatt sig kriktiken. Till Dina Pengar har han tidigare sagt att såsen inte skulle bli god om man hade i mer tryffel i den och att man valt att göra såsen utan smör av praktiska skäl, för att den skulle gå att sälja i butik.

Mer läsning

Annons