Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är årets kvinnor från Dalarna – "Kvinnan av folket som hittar på sina egna kungliga traditioner"

I dag, på internationella kvinnodagen, publicerar Expressen sin årliga lista Årets kvinnor. Tidningen listar 100 kvinnor som "sticker ut", och med på listan finns fyra kvinnor från Dalarna.

Annons

Läs också [+]: Snickerifabriken har kvinnlig vd: "Jag har inte varit rädd för att anställa kvinnor"

Bilden är ett montage. Foto: TT/Arkiv

Listan Årets kvinnor 2018 toppas i år inte av en specifik person, utan av "din medsyster". Expressen skriver i motiveringen till förstaplatsen att systerskapet i samband med Metoo-rörelsen fick en revansch och att "tillsammans öppnade kvinnors kollektiva solidaritet dörren till en framtid bortom männens villkor".

På andra plats på listan hamnar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och på tredje plats komikern och skådespelaren Mia Skäringer.

Med på listan finns fyra kvinnor mer koppling till Dalarna. Högst upp bland dem hamnar Expressens krigskorrespondent Magda Gad från Falun som förra året vann Stora Journalistpriset i klassen "Årets förnyare".

Magda Gad fick ta emot Stora Journalistpriset för Årets förnyare förra året. Foto: Christine Olsson / TT

På plats 36 hamnar prinsessan Sofia från Älvdalen, som enligt Expressen är "kvinnan av folket som inte skrapar med foten utan hittar på sina egna kungliga traditioner". Tidningen refererar då till när prinsessan bar folkdräkt på prins Gabriels dop. I motiveringen står också att hon står upp mot mobbning och näthat och sprider kunskap om dyslexi.

Läs också [+]: Bildextra - se bilder från prins Gabriels dop här

Prinsessan Sofia bar älvdalsdräkt på prins Gabriels dop. Foto: Jonas Ekströmer / TT

En till kvinna med älvdalskoppling finns med på listan och hamnar på plats 59, nämligen folkmusikern Lena Willemark. I motiveringen står bland annat att hon är en genial folkmusiker som banat väg för många andra kvinnor. Hon spelade även på prins Gabriels dop på prinsparets begäran.

Läs också: Lena Willemark: Det har uppväxten i Älvdalen gett mig

Lena Willemark är folkmusiker från Älvdalens kommun. Arkivbild.

Den fjärde dalakvinnan på listan är vice statsminister, biståndsminister och Miljöpariets språkrör Isabella Lövin från Avesta. I motiveringen står att hon styr partiet med integritet och innehar den tunga titeln vice statsminister i en tid som präglas av det stora klimathotet.

Isabella Lövin hamnade även på förra årets lista över Årets kvinnor 2017.

Isabella Lövin finns med på listan för andra året i rad.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons