Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här är alla vinnare"

Annons

Vikariecentrum, som startade som ett tidsbegränsat projekt, förmedlar korttidsvikariat och erbjuder därmed arbetslösa och ungdomar jobb, inkomst och arbetslivserfarenhet.

-För många har verksamheten lett till fasta anställningar, berättar Camilla Gråbo.

Vikarieförmedlingen, som i dag ger service till både offentlig och privat verksamhet, förebygger också frånvaroproblem och effektiviserar verksamheten inom bland annat vården, omsorgen, skolan och kost- och lokalvårdsorganisationen.

-Verksamheten har gett många arbetssökande en möjlighet att efter inskolning och/eller AF-anvisad praktik testa nya jobb och även visa upp sig för arbetsgivare och -ledare. Många har trivts så bra att de bestämt sig för att satsa på nya yrken och även fått jobb där de tidigare vikarierat, säger Britt-Marie Pettersson.

När hon började, befarade hon att en del skulle uppleva det som besvärande att bli "jagade" av en vikarieförmedlare:

-Men det är precis tvärtom, hittills har alla varit glada när vi ringt och erbjudit jobb. Det gäller även när vi ringt med mycket kort varsel, när människor blivit akut sjuka och tvingats gå hem från jobbet.

Flera av de inskrivna har breddat sin kompetens och skolats in på flera och vitt skilda arbetsplatser. Med hjälp av en databas kan också Margareta och Britt-Marie kolla vilka av de inskrivna som redan är i jobb och vilka som är lediga för inhopp.

-Det underlättar enormt och den personal som annars skulle ha behövt ringa runt för att kalla in vikarier kan nu ägna sig åt sin kärnverksamhet, exempelvis undervisning och vård. Vikariecentrum bidrar därmed till att minimera extrajobbet och den verksamhetsstörning som frånvaro utgör, konstaterar Britt-Marie Pettersson.

Camilla Gråbo berättar att allt fler, såväl arbetssökande som arbetsplatser, nyttjar Vikariecentrum.

-Vårt samarbete är kanon, säger arbetsförmedlaren, som själv jobbat vid Vikariecentrum.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons