Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hansson ställer upp

Annons

Tidningen når Birger Hansson i "hytten" i Norge på sena eftermiddagen. Han håller på och eldar och lagar mat, just hemkommen från dagens arbete i skogen.

-Jag jobbar åt norska statens skogsbolag och har varit här i Lyngdal på den norska sydspetsen i fyra år. Just nu är jag arbetsledare för fem - sex man, berättar han.

Senast han var hemma var under julen och då samtalade Hansson och Ken Swedenborg om framtiden. Swedenborg vill gärna att Hansson, som är medlem i folkkampanjen för sjukvården, blir majoritetsråd.

Hansson har inte avvisat inviten och gör klart att han tycker att lönen på 22000 kronor i månaden som majoritetsrådet ska få, är helt okej. Men han är inte redo att ta på sig uppdraget redan i vinter.

-Jag har kontrakt här i Norge som går ut i maj-juni och jag vill vara kvar kontraktstiden ut. Jag känner särskilt ansvar för ett par pojkar som jag har lärt upp.

Frågan är om socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet godkänner Hansson som ny samarbetspartner och maktfaktor i landstingshuset i Falun. När vänsterpartiet kommunisterna blev vänsterpartiet i skarven i början av 90-talet, bildade Hansson och några till det extrema vänsterpartiet marxisterna i Ludvika.

Nuvarande landstingsrådet Lars-Ove Hagberg (v) var inte glad den gången. Har han förlåtit Hansson och är beredd att rösta på marxisten som majoritetsråd?

Birger Hansson hoppas och tror det.

-Vi har inte alltid varit helt överens. Men jag tror att vi kan samarbeta nu.

Ett samarbete med den borgerliga sidan är uteslutet, om Hansson får råda.

-På den kanten styr moderaterna med sina krav på privatiseringar och högre patientavgifter som drabbar de sjuka. Jag vet inte vad det är för sällskap centerpartiet har hamnat i.

Han är beredd att lägga mycket tid och kraft på sjukvårdspolitiken om han blir majoritetsråd. Som långpendlare till Norge och tidigare Frankrike i flera år tvekar han inte det minsta inför kanske dagliga tåg- eller bussresor mellan Ludvika och Falun.

-Jag har varit med i folkkampanjen länge och jag och Ken jobbar bra ihop.

-Nu gäller det att trycka på så löftet om fler vårdplatser på Ludvika lasarett uppfylls, säger Hansson som lovar att kämpa även för lasaretten i Avesta och Mora.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons