Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans vapen skrotades

Annons

Nu får ägaren ersättning av Rikspolisstyrelsen.

- Naturligtvis blev jag förvånad, men jag har fått ersättning så nu är det här ett avslutat kapitel, sade Krylbobon i går kväll.

Det var den 27 april som mannen kom in på polisstationen i Hedemora med sina vapen.

Personalen lade vapnen på golvet och försåg dem med diarienummer, löpnummer, licensinnehavarens namn och uppgifter om vapnen.

De som arbetar som vapenhandläggare vid Dalapolisen är placerade i Falun och det var dit vapnen skickades.

Vid handläggningen upptäckte ingen att vapnen var inlämnade för värdering, en åtgärd som annars bara förekommer när vapen kommer från ett dödsbo.

Vapnen placerades i en tunna för vapen som ska skrotas. Detta för att skilja dem från andra vapen i polisens vapenkasun.

Ingen uppmärksammade att det inte var blanketten "begäran om skrotning" utan "begäran om värdering/inlösen" som var bifogad till de fem vapnen.

Misstaget uppdagades först när vapnen var skrotade, vilket skedde den 12 juni 2000.

Omedelbart efter upptäckten ringde polisen till ägaren i Krylbo och förklarade vad som skett. Man kom överens och att en ungefärlig värdering skulle ske i efterhand. Värderingen skulle göras av en av länsstyrelsen utsedd värderingsman.

Krylbobon skulle komma till polishuset i Falun den 25 juni för att prata om saken, men han fick resa hem igen. Någon hade tagit fel på datum och värderingen var inte klar.

Senare fick ägaren besked om att han skulle få ersättning för fyra vapen. Inte fem som han lämnat in.

Nu har Rikspolisstyrelsen beslutat att ersätta mannen med 2 825 kronor, 2 600 för vapnen och 225 kronor för resan till polishuset i Falun.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons