Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans livsviktiga kärlek

Annons

När Tommy Hallström var sju år var han nära att stryka med i en drunkningsolycka. Tommy och hans mamma Birgitta Hallström bodde då nere i Västervik. Ambulanspersonalen förklarade honom död, men på Västerviks lasarett gjorde de ett nytt upplivingsförsök. De gav upp efter 15 minuter, men sedan plötsligt hände det något.

- Hjärtapparaten gick igång igen. Läkarna sade att han var hjärndöd, men det stämde inte alls, säger mamma Birgitta.

På sjukhuset försökte de förgäves få Tommy att reagera på olika saker. De spelade Tommys egna kassettband, men det var inte förrän Lill-Babs-bandet stoppades i bandspelaren som Tommy reagerade. Och det med besked.

- Hans kramper avtog helt och han började le stort. Tommy kom ihåg hennes musik och det är genom den som det blev liv i honom igen, säger Birgitta.

Tommy har gillat Lill-Babs ända sedan hon gav honom sin bild på ett tivoli i Västervik när han var fem.

- Lill-Babs hade egentligen slut på bilder, men stannade bilen speciellt för att ge Tommy en bild. Han blev så glad att han började gråta, berättar Birgitta.

När sjukhusvistelsen var över efter olyckan fick Tommy bo på ett hem för hjärnskadade. Kerstin ville ha hem Tommy, men läkarna tyckte inte det var någon bra idé, de förklarade att i så fall fick Birgitta börja om från början igen som om han var ett spädbarn. Och så fick det bli.

Men en dag när Tommy och Birgitta var och handlade drog Tommy ner ett tidningsställ vid kassan. Birgitta blev irriterad, men när hon såg att Lill-Babs var på framsidan av en av tidningarna förstod hon.

- Han kände igen henne! Det var ju hans idol och jag förstod att han begrep mycket mer än vad läkarna trodde.

I dag bor Tommy och Birgitta i en lägenhet i Falun tillsammans med fyra små hundar och en hel massa Lill-Babs-attribut. Tommys rum är fullt med bilder på Lill-Babs och i bokhyllorna trängs videoband med Lill-Babs och album med idolbilder.

Tommy är nu 35 år och har träffat sin stora idol många gånger, både på hennes konserter och i hennes hem i Stockholm. Han skrattar och tar sig för hjärtat när Lill-Babs kommer på tal. Kärleken till Lill-Babs är stark. Senast Tommy träffade sin idol var på Falukalaset förra helgen.

- Hon brukar stanna och krama Tommy varje gång de ses och han kallar henne för sin lilla ängel, säger Birgitta.

Birgittas dagar går nu åt till att ta hand om Tommy. Tommy kan inte prata så bra, men säger ja och nej och hänger med i konversationer. Förutom Lill-Babs älskar han teater och film. När de bodde i Stockholm var de ute mycket i kultursvängen, men sedan de flyttade till Falun för några år sedan har det blivit sämre med kulturintaget.

- Vi har varit på teater ibland, men Tommy vill helst se Birgitta Andersson, hon är också en stor idol, men det är lite svårt här i Falun. Men de brevväxlar, säger Birgitta.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons