Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Beyer

Annons

Hans Beyers liv innehöll alla de element som utgör grunden för en bra bok eller film. Sin sista tid i livet bodde han på Hällsjöhemmet i Borlänge.

Däremot föddes Hans i Soldin /Tyskland. I tidig ålder miste han sina föräldrar och växte därför upp hos olika fosterfamiljer.

Direkt efter han tagit sin examen som verktygsmakare så utbröt kriget. Hans kallades in som signalist och sändes till Norra Norge för att dra telefon förbindelser. Den unge soldaten träffade den Norska flickan Esther, inte en helt okomplicerad situation, men tycke uppstod mellan dem och de gifte sig 1944 under brinnande krig. Vid Tennes Kyrka i Troms fylke. Esther gick bort 1986.

Eftersom flera av Esters syskon hade rymt undan kriget över till Sverige, via Dividalsfjällen över ªKönkemämyrarna till Karesuando, en lång och plågsam vandring, så såg den krigströtte Hans detta som en möjlighet även för honom att komma undan kriget och sedan återförenas med hustrun i Sverige.

Men flykten lyckades ej, Hans fångades in av Tyska soldater och fick en dödsdom för att han deserterat.

Under väntan på verkställigheten så kapitulerade tyskarna och med freden så återkom livet för Hans.

Eftersom samtliga tyska soldater skulle sändas tillbaka till Tyskland, så tvingades Hans återigen bryta upp.

Men den här gången följde Esther med.

I Mandal/ Norge föddes den äldsta flickan Ilona, sen bar det iväg till ett sönderbombat Tyskland.

Hans hade ett par släktingar i Magdeburg (fd. Östtyskland) och hoppet stod i att där skaffa sig bättre förutsättningar för att försörja familjen.

Men trycket hårdnade snabbt i Östtyskland, det kalla kriget hade tagit sin början, och Hans och Esther bestämde sig för att försöka ta sig till Väst.

De rymde inte över, utan under gränsen, via gamla gruvgångar tillsammans med en grupp andra flyktningar och hamnade så småningom utblottade på ett flyktningsläger i Bremen, tillsammans med hundratals tyska flyktningar från Östeuropa.

De hamnade så småningom i Dortmund.

Hans och Esther försökte få tillstånd att lämna det fattiga Tyskland, men endast Esther och dottern beviljades utresa.

Hans däremot tvingades stanna kvar.

Esther flyttade så småningom till sina syskon i Borlänge och 1949 fick så äntligen Hans ett turistvisum till Sverige för att besöka Esther och Ilona.

Hans återvände aldrig till Tyskland. Han sökte istället jobb och fick det på C.H- Swahns mek-verkstad där han stannade i nära 20 år som svetsare.

Därefter arbetade han på SSAB s filarverkstad som verktygsmakare.

Som deltidsvaktmästare på Hagahuset och senare i bostadsrättsföreningen Gudröd (Dagny) fick han även mycket uppskattning för sin hjälpsamhet och sin händighet. Hans blev känd som vaktmästaren som löste alla problem. Otaliga är de exempel på husgeråd och maskiner som Hans reparerat till hyresgäster och bekanta genom åren.

Han har under lång tid varit med i det socialdemokratiska partiet, men har aldrig iklätt sig någon framträdande post. Han var fullt nöjd med att delta på möten så länge han orkade.

Denne fridsamme man har fått 3 barn med hustrun Esther: det är Ilona, Ronny och Angelicka.

Och han har 7 barnbarn, varav den minsta Marius är 1 år och 2 barnbarnsbarn, Anton 3, och Wilma 1/2 år.

Hans var känd av omgivningen och av personalen på Hällsjöhemmet som en mycket förnöjsam och snäll herre som aldrig klagade. Och det har alltid varit Hans innersta karaktär. Under livets resa så hade Hans sett och upplevt för mycket, för att spilla kraft på att klaga.

BARNEN RONNY , ILONA, ANGELICA

Mer läsning

Annons