Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haniya manar parterna att snabba på

Annons

Palestiniernas premiärminister Ismail Haniya uppmanar partierna att avsluta sina val av ministrar till samlingsregeringen. Han anser att ytterligare fördröjningar gynnar dem som är motståndare till uppgörelsen.

Haniya hade bett president Mahmud Abbas Fatah-parti och andra grupperingar att lämna in namnen på sina kandidater till fredagen. Men tidsfristen har förlängts.

Efter ett möte i Gaza mellan Haniya och Abbas medarbetare Azzam al-Ahmad, sade premiärministern att Hamas ska presentera sin ministerlista på lördagen. al-Ahmad uppgav att Fatahs lista väntas bli klar på söndag.

De flesta skiljefrågorna mellan partierna är nu lösta, och al-Ahmad sade att regeringen kan komma att utses i slutet på nästa vecka.

Haniya och Abbas skulle ha träffats på lördagen, men mötet har flyttats fram till söndagen. I ett tal i en moské i Gaza stad före fredagsbönen sade Haniya att hans mål är att bilda regeringen snabbt för att "blockera vägen för grupper som vill tvinga oss till reträtt och sätta press på folket, presidenten och regeringen".

Det var oklart om mötet mellan Haniya och Abbas ska handla om kvarvarande frågor som tillsättandet av inrikesminister. Frågan är laddad eftersom inrikesministern har stort inflytande över stora säkerhetsstyrkor.

Fatah har heller inte gjort känt vem som är deras kandidat till posten som biträdande premiärminister.

Det var i Mecka förra månaden som Hamas och Fatah undertecknade en uppgörelse om att dela makten.

Överenskommelsen innehåller vaga skrivningar om att respektera tidigare ingångna uppgörelser med Israel. Men den uppfyller inte den så kallade kvartettens krav på att regeringen ska respektera överenskommelserna, erkänna Israel och ta avstånd från våld.

Kvartetten består av EU, FN, Ryssland och USA.

Haniya säger dock att många europeiska länder stödjer uppgörelsen om samlingsregeringen. Han ser USA och Israel som de enda motståndarna och manar USA att tänka om.

Även om Hamas och Fatah inte har offentliggjort sina ministerkandidater har man kommit överens om att den oberoende Salam Fayyad ska bli finansminister. Han är en USA-utbildad ekonom med nära band till Bush-regeringen.

TT

Mer läsning

Annons