Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplan ska skapas för misshandlade kvinnor

Annons

Nu ska landstinget arbeta fram en handlingsplan för misshandlade kvinnor - och deras barn.

Frågan om hur man ska komma åt kvinnomisshandeln är en högaktuell och engagemanget bland landstingspolitikerna gick inte att ta fel på.

- Visst är detta vårt ansvar, alla vi som sitter här, sade Katarina Gustavsson (kd), som skrivit en motion med flera en rad förslag till åtgärder.

Hon talade sig bland annat varm för att kvinnor som söker sig till preventivmedelsmottagningen rutinmässigt ska få frågan om de förekommer våld i familjen. En modell som prövats på andra håll i landet.

Just det förslaget gick inte igenom. Men landstingsstyrelsen får nu i uppdrag att börja ta fram en handlingsplan. Något som ska ske i samarbete med andra berörda instanser, som polisen och socialtjänsten.

Sinnika Rönnkvist (v) tryckte särskilt på att myndigheterna måste skärpa till sig när det gäller de drabbade barnen.

- På kvinnojouren i Avesta möter jag så ofta barn som mår dåligt och är rädda, ledsna och traumatiserade, sade hon.

- Många länder betraktar barn som bevittnar våld i hemmet som brottsoffer. Justitieministern har lovat en liknande lagstiftning här. Och barnens situation måste tas på största allvar även i vår handlingsplan, fortsatte Sinikka Rönnkvist.

Avesta kommun kommer snart att anta en handlingsplan för kvinnofrid. En plan som flera gånger togs upp som ett gott föredöme för landstingets del.

INGER WALLIN

Mer läsning

Annons