Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlingsplan mot självmord

Annons

Äntligen vill regeringen skapa ett nationellt program mot självmord, något som jag verkligen välkomnar. Jag tycker att varje kommun och landsting ska ha en handlingsplan för att motverka självmord i Dalarna. Självmorden och självmordsförsöken bland unga ökar tyvärr.

För ett tag sedan gick landstinget ut med en rapport som talar sitt tydliga språk. Fler unga mår mycket dåligt, vilket är mycket bekymmersamt.

Landstinget Dalarna har även nekat ekonomiska stöd till föreningen som arbetar för att stödja människor i kris och även arbetar i förebyggande syfte, något som jag är mycket kritisk till. Vi vet också att unga flickor mår sämre.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige bland personer i åldern 15 till 44 år, är självmord. Det kommer att behövas breda utbildningsåtgärder inom sjukvården, hos myndigheter och i kommunerna och även ett bredare arbete med skolpersonal.

Skolans roll ska man nog inte underskatta, både som en plats där man kan upptäcka det här i tid och göra någonting åt det, men också faktiskt att lyfta fram skolans arbetsmetoder.

Det räcker inte med rekommendationer. Det visar erfarenheterna av det första programmet mot självmord som regeringen antog 1995.

Det blev bara en skrivbordsprodukt. Landstinget Dalarna och kommunerna ska känna sig tvungna att tillämpa åtgärder som på sikt minskar ohälsa hos unga.

KATARINA GUSTAVSSON (KD)

Mer läsning

Annons