Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handlarkritik mot PRO-undersökning

/
  • Läge, urval och pris. Det är viktigt när Björn och Lia Uppfeldt handlar mat tillsammans med barnen Stella och Freja.

Annons

Pensionärernas riksorganisation (PRO) har kontrollerat matpriserna i 42 dalabutiker. I varukorgen fanns 60 varor, bland annat potatis, bröd och välling.

I Dalarna kostar matkassen i snitt 1 544 kronor, vilket är tio kronor över riksgenomsnittet.

Jämfört med förra årets undersökning har kassen blivit 11 öre dyrare i Dalarna. Det är en blygsam ökning, men matpriserna kan komma att höjas i höst, som en följd av högre elpriser och ökade personalkostnader.

- Jag måste genomföra en viss prisjustering och det måste alla mina konkurrenter också, säger en av de handlare som tidningen varit i kontakt med.

- Vi har sagt att vi ska gå ut och göra en ny undersökning till hösten, säger Bo Lindevall som är PRO:s konsumentrådgivare.

Undersökningen visar att maten är dyrare i små butiker. PRO är rädd att höga priser i närbutiken ska drabba de äldre, som ofta har svårt att ta sig de större affärerna.

- Själva huvudorganisationen borde sälja varor till samma pris i alla sina butiker, säger Bo Lindevall.

Den dyraste matkassen i Dalarna hittade PRO hos Coop Nära i Fredriksberg, men butikschefen Kerstin Magnil tycker att undersökningen är missvisande.

- Vi är en mindre butik och vi borde jämföras med andra små butiker. Jag vet att vi ligger högre än Konsumbutikerna och det ska vi också göra. Vi har större omkostnader, säger hon.

Den billigaste matkassen i Dalarna finns enligt PRO i Malung, hos ICA Supermarket.

- Trevligt och kul!, säger ägaren Kjell Olofsson.

Men trots förstaplaceringen är även Kjell Olofsson skeptisk till hur PRO har gjort sin undersökning. Han menar att urvalet är för smalt och att det mest är en slump hur butikerna hamnar på listan.

- De har undersökt en halv procent av mitt sortiment, för att få en mer jämförlig bild skulle man behöva göra mätningar oftare och med betydligt fler varor. Dessutom är det här varor som butikerna ofta har ett lockpris på, säger Kjell Olofsson.

    Mer läsning

    Annons