Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikapprörelsen skakas av intern strid

Annons

Rolf Högberg som representerar RTP (riksförbundet trafik och polioskadade) vid handikapp- rörelsen samarbetsorganisation, HSO Ludvikas årsstämma ifrågasätter det bokslut och den ansvarsfrihet som årsmötet godkände.

- Jag led nederlag men jag ifrågasätter fortfarande siffrorna. Årsrediovisningen är uppenbart felaktig på många punkter även om det inte handlar om förskingring. Uppenbart är partiboken starkare än fakta så årsstämman beviljade ansvarsfrihet och lät kassören Anne Bohman sitta kvar, hävdar Högberg som i RTP-avdelningen tagit över som kassör efter Bohman.

- Där var bokföringen liksom i HSO i en enda röra. En årsredovisning ska spegla det verkliga resultatet och det gör det inte enligt min bedömning

Vid årsmötet tryckte Högberg på kopieringskostnaderna och porto/frankeringskostnaderna.

- Dessa två konton strider mot verkligheten, hävdar Högberg som säger att han fått muntligt stöd för sina anmärkningar hos revisorn Anki Karlsson.

- Visserligen har revisorn skriftligt tillstyrkt ansvarsfrihet. Men revisorn har till mig sagt att hon fick pappren så sent så hon har bara hunnit titta i dagboken och att det finns kvitton på allt. Eftersom det var bråttom så skrev hon ut en sedvanlig revisionsrapport till det första årsmötet.

- Hon har till mig sagt att bokslutet inte beskriver verkligheten, hävdar Högberg.

NLT har förgäves sökt den aktuella revisorn.

Högberg och HSO-ordföranden Kjell Bohman har nämligen fått helt motstridiga uppgifter av revisor Karlsson.

Kjell Bohman:

- Revisorerna har gått igenom bokföringen två gånger. Den andra efter det första årsmötet där Högberg helt riktigt anmärkte på att kallelsen inte gått ut i tid. Revisionen tog in hela bokföringen för ytterligare en granskning. Revisorn sa innan det nya mötet att genomgången inte föranledde dem att på någon punkt ändra i revisionsrapporten, säger Kjell Bohman.

Och eftersom revisionen tillstyrkte ansvarsfrihet så tycker inte Kjell Boman att det är det minsta anmärkningsvärt att årsmötet beviljade ansvarsfrihet.

- Vi har samma kontoupplägg i sex-sju års tid så jag förstår inte det tal om skandal som Högberg talade om på årsmötet. Att tidningen fått nys om det här förstår jag eftersom Högberg hotat med den och det hade varit bra om tidningen varit med på mötet för det går utanpå det mesta jag varit med om. Högberg tog ordet många gånger och angrep styrelsen och nedkallade mörkrets alla makter mot oss.

Kjell Boman är liksom sin fru Anne Boman socialdemokrater och Kjell blir rent ut sagt förbannad när han får frågan om ansvarsfriheten godkändes med partiboken.

- Det var det värsta jag hört under mina 30-år i handikapp-rörelsen, ett verkligt lågvattenmärke. I handikapprörelsen har det aldrig varit tal om partiböcker och jag skulle aldrig hoppa på honom för att han är folkpartist, säger Kjell Boman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons