Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad kvinna överklagar fängelsedom

Annons

Lägenhetsbranden på Källgatan i Kvarnsveden inträffade i juli 2005. Den var anlagd och det visade sig att en då 17-årig flicka hällt ner tändvätska i brevinkastet och tänt på.

Flickan åtalades för mordbrand, erkände det och dömdes av tingsrätten till skyddstillsyn med samhällstjänst. Det milda straffet beslutade rätten om, efter att man under förhandlingarna hört flickan berätta om att hon tvingats till dådet. Det av en handikappad kvinna i 40-årsåldern, vars före detta personliga assistent bodde i den aktuella lägenheten. Till den handikappade kvinnan hade tonårsflickan en skuld, då hon vid flera tillfällen skulle ha fått narkotikaklassat läkemedel och hasch av henne.

Därför, sa hon i rätten, kunde hon inte säga nej.

Att 17-åringen ens kände till den äldre kvinnan, berodde på att hennes då 19-åriga kompis arbetade som assistent hos kvinnan. Assistenten fanns också med i Kvarnsveden på dagen för branden och åtalades också för mordbrand. Men i tingsrätten friades hon från alla misstankar, efter att hon klart redogjort för att faktiskt försökt stoppa sin kompis från att utföra dådet.

Något som väninnan också bekräftade.

Det strängaste straffet fick därför den handikappade kvinnan. Det var enligt tingsrätten hon, som genom en förälskelse i och en konflikt med den före detta assistenten som bodde i lägenheten, hade motivet. Genom narkotikaförsäljningen till 17-åringen hade hon även en hållhake, vilket kvinnan enligt rätten starkt utnyttjade den där dagen. Tingsrätten var i sin dom övertygad om att kvinnan var den drivande kraften bakom dådet och dömde henne därför till två års fängelse.

Nu klagar hon på domen.

I tingsrätten hävdade hon att narkotikaförsäljningen aldrig ägt rum, att hon alls inte hade någon hållhake på 17-åringen och att hon överhuvudtaget inte förstått vad flickorna höll på med. Förrän det var för sent.

De påståendena trodde inte tingsrätten på.

Man ansåg att kvinnan gav ett rörigt intryck och en osammanhängande berättelse, i vilken hon ändrade sig och talade emot sig själv flera gånger. Det faktum att hon erkänt branden i polisförhör, förklarade hon med att hon provocerats av förhörsledarna.

Kvinnan vill nu att hovrätten gör en ny prövning av fallet. Då hennes inställning är att hon är oskyldig till dådet, vill hon i första hand bli frikänd och då samtidigt frias från skadeståndsskyldighet.

Datum för hovrättsförhandling är inte utsatt.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons