Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad kvinna fick inte hjälp för att det var helg

Annons

Det var i förra veckan som Åke Perzons rullstolsburna väninna ringde upp honom och var orolig för att hennes specialsäng inte fungerade som vanligt.

- Specialsängen är jätteviktig för henne. Hon behöver ha benen högt annars får hon svullnader och känseln avtar. Sedan behöver hon sängens motordrivna anordning för att ta sig till toaletten, berättar han.

Åke ringde lasarettet i Falun för att ta reda på vem som reparerar tekniska hjälpmedel, men det visade sig att reparatören var ledig eftersom det var helg.

På lasarettet kunde man inte hitta något journummer så Åke ringde hem till reparatören för att få reda på vart han skulle vända sig.

- Reparatören berättade att det inte finns någon hjälp att få under helgerna och att det gäller för hela länet. Jag tycker att det är en skandal. Vad gör en handikappad som inte har någon att vända sig till om något går sönder under helgen?

För den rullstolsburna kvinnan i Hedemora kunde problemet lösas genom att Åke Perzon fick instruktioner av reparatören via telefon om hur han kunde laga sängen provisoriskt.

- Men hur ska de gå för de handikappade som inte har någon vän att kontakta om något liknande händer? undrar Åke.

Tidningen har varit i kontakt med landstingsrådet Alf Johansson och chefen för landstingets hjälpmedel Arne Thureson för en kommentar, men Thureson var inte anträffbar under torsdagen och Johansson bad att få återkomma med en kommentar.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons