Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Händelser av engångskaraktär

Annons

Svar till Alf Johansson och

Sören Bertilsson, den 28 mars.

De socialdemokratiska landstingsråden Alf Johansson och Sören Bertilsson har i en insändare ondgjort sig över att jag har påtalat att överskottet i landstingets budget inte är 104 miljoner kronor som de vill ge sken av.

I bokslutet för 2005 står följande:

"Händelser av engångskaraktär som påverkar resultatet är försäljning av Rättviks vårdcentral (cirka 14 miljoner kronor), ändrade principer för projektredovisning (cirka 35 miljoner kronor), samt omstruktureringskostnader (cirka 9 miljoner kronor). Dessa tillsammans innebär en resultatförbättring med cirka 40 miljoner kronor. Rensat från dessa poster av engångskaraktär uppgår resultatet till 64 miljoner kronor, det vill säga en budgetavvikelse med minus cirka 74 miljoner kronor jämfört med budget 2005."

Tillbakatagna projektmedel som det talas om i denna skrivning är pengar som var avsatta för bättre tillgänglighet till vården samt den nyligen införda vårdgarantin. Pengar som i allra högsta grad behövs i sjukvården. Socialdemokraterna vill bara med denna ekonomiska skenmanöver, som för övrigt sker ett valår, försöka påvisa att man har kontroll på ekonomin i landstinget Dalarna. Men så är icke fallet.

Trots två stora skattehöjningar 2000 och 2004 som ger landstingskassa en halv miljard kronor mer per år jämfört med 1999, så är det sammanlagda underskottet 644 miljoner kronor för åren 2000 - 2005.

Det är bara att konstatera 80 år av socialdemokratiskt styre i landstinget Dalarna räcker.

JAN WIKLUND (M), OPPOSITIONSRÅD

Mer läsning

Annons