Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handelsavtal USA-Sydkorea klart

Annons

Med bara några minuter kvar av tidsfristen kunde USA och Sydkorea på måndagen ingå ett bilateralt handelsavtal som för amerikansk del är det största på 15 år.

Talesmän för både det sydkoreanska presidentkansliet och de amerikanska handelsmyndigheterna bekräftade att avtalet var i hamn, men några närmare detaljer om det förelåg inte omedelbart.

I nio månader har USA och Sydkorea, Asiens tredje ekonomi i storlek, förhandlat om avtalet. Ändå var det först i sista stund som överenskommelsen kunde träffas. Nu är det möjligt för Vita huset i Washington att under måndagen presentera avtalet för kongressen, som sedan kan anta eller avvisa _ men inte ändra _ avtalet.

Om inte tidsfristen hade hållits hade förhandlingarna kunnat fortsätta under lång tid framöver. De svåraste stötestenarna var enligt sydkoreanska tjänstemän jordbruksvaror och fordon.

Enligt vissa beräkningar kan handeln mellan de båda länderna, i dagsläget värd omkring 72 miljarder dollar (500 miljarder kronor) årligen, med det nya avtalet komma att utökas med ytterligare 20 miljarder dollar (140 miljarder kronor).

TT

Mer läsning

Annons