Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln slog alla rekord

Annons

Under nyårsaftonen invaderades butikerna i Rättvik av köpsugna kunder. I samhällets tre dagligvarubutiker tog festartiklar som hummer, glass och fläskfilé snabbt slut.

Inom några timmar försvann även basvaror som franskbröd från hyllorna. Försäljningen i Hemköp ökade med drygt 40 procent - jämfört med nyårsaftonen året innan.

- Vi togs lite "på sängen". Säljrekord alla kategorier. Det gäller hela julen, men nyårsaftonen var helt suverän - en höjdardag, säger hemköpschefen Anders Roddar.

Även detaljhandeln hade rekorddagar.

- Jag har jobbat här i 25 år och aldrig varit med om något liknande. Det har faktiskt varit större försäljning efter jul än före. Vi har sålt slut på ullstrumpor, mössor, vantar, byxor och skidpjäxor. Samtidigt har vi, trots den bitande kylan, sålt mycket annat - som skidor, säger Mona Pellgaard.

Köpmännens lokale ordförande Lars-Erik Herrmansson gläds åt kollegornas framgångar.

- Alla jag talat med är mycket nöjda. Rekordförsäljningar på alla fronter. I år har vi haft mer turister och återvändare i bygden. Jag tror att det till stor del beror på det oroliga tillståndet i världen. Istället för att åka utomlands väljer många att fira jul och nyår i sina hembygder. Det gäller ortsbor såväl som turister och återvändare, säger Herrmansson.

Framgången ger framtidstro.

- Vi hoppas att den här trenden håller i sig. Rättvik har visat att bygden håller och utvecklas som vinterturistort, säger Lars-Erik Herrmansson.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons