Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln ger tillväxt och korruption

Annons

Det är okej med stormarknader om de står på egna ben, men de är kraftigt subventionerade av sina grossister. Under 50- och 60-talen växte närbutikerna sig starka i bostadsområdena. Det skapade en god och bekväm miljö. Städernas framgångsrika kedjeföretag fick slå igen. EPA, Metro, Saga och många andra finns inte längre. Men detta gav tyvärr även näring åt grossisterna Ica och Axfood.

Ica gjorde dock total ideologisk bankrutt och började under 70-talet att investera i egna butiker drivna av väl gynnade franchisetagare, vilka framställdes som Ica-entreprenörer. Kapitalet tog man från de små handlarnas gemensamt ägda grossistkassa.

I Norge avser 83 Ica-handlare emellertid att stämma sin grossist. De kräver att få ta del av märkesfabrikanternas dolda bonusar till Ica-grossisten. De norska småhandlarna begär lägre och rättvisa inköpspriser. Då blir det färre bonusmiljarder för Ica-grossisten att investera i egna stormarknader av typen Maxi.

I Norge finns kedjan Bunnpris, (Bottenpris) med butiker på endast 100 kvadratmeter. Trots sin lilla golvyta håller de samma priser som stormarknader. Det norska konkurrensverket kräver redovisning av dolda förmåner till stordriften.

Sverige tycker det är bra som det är och ser ingen korruption i detta. Därmed kan obekväma köpcentra växa än mer. Men små butiker skulle faktiskt kunna öka konkurrensen om de återfår rättvisa inköpspriser.

På sajten HYPERLINK www.fair-trade.se finns en beskrivning mer i detalj av hur bedrägeriet mot de svenska närbutikerna går till.

ENGELBREKT LARS-ÅKE LARSSON ÄR FÖRE DETTA F D ICA-HANDLARE.

Mer läsning

Annons