Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handeln är en basnäring

Annons

Handeln är vid sidan av papper- och stål att betrakta som en basnäring i Borlänge. Handelssektorn sysselsätter cirka 4000 personer och det finns ett ytterligare etableringsintresse.

Från kommunens sida har det länge varit en målmedveten ambition och linje att utveckla Borlänge till just ett regionalt handelscentrum.

I detta perspektiv är det orter som Gävle, Karlstad, Västerås och Örebro som är konkurrenter om etableringarna.

Jag tror inte att det gynnar Dalarna att i den konkurrensen medvetet släppa etableringar utanför länet. I stället gäller det att hänga med och bejaka strukturomvandlingen inom handeln. För mig är handel inte fult eller märkligt. Det är en näring bland alla andra.

Att betrakta handeln med något sorts gammalt öststatslikt synsätt är varken konstruktivt eller framtidsinriktat.

Jag hälsar det med glädje när handeln expanderar med en ny Ica Maxi-anläggning i Falun eller när Clas Ohlson i Insjön noterar bra resultat.

På samma sätt är det mycket positivt när turism och rekreationsbranschen i Malung- Sälen planerar för en rejäl utbyggnad av antalet sängplatser.

Ett väl fungerande näringsliv ger tillväxt som skapar resurser att fördela till löner, vård, skola, omsorg och samhällets övriga utveckling.

PETER HULTQVIST PETER HULTQVIST SOCIALDEMOKRATISK RIKSDAGSLEDAMOT FRÅN BORLÄNGE.

Mer läsning

Annons