Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han väckte den björn som sov

Annons

Örjan Friberg jobbar i skogen tillsammans med bröderna Jakob och Jon Limby. Ingen av de tre kände till att det fanns ett björn-ide på skogsskiftet.

Under tre dagar hade de röjt ett område på cirka 400 meter i omkrets från idet, och även röjt på idets baksida utan att se ingången.

- När allt var klart, gick vi tillsammans mot rastkojan.

Jakob Limby gick först och fick syn på vad han misstänkte var ett ide. När han stannade för att se efter närmare, kom björnen utrusande.

- Den sprang först rakt mot Jakob. Vi skrek allt vad vi orkade och Jakob försökte varja sig.

På någon meters håll tvärvände björnen och riktade in sig på Örjan i stället.

- När björnen var ett par meter från mig, så slog den med ramen och jag var övertygad att den skulle slå ner mig. Jag valde att kasta röjsågen mot den. Tydligen gav det effekt. Jag sprang åt ett håll och björnen åt ett annat.

Fortfarande ligger röjsågen kvar utanför idet. Både polisen och länsstyrelsen vill att Örjan avvaktar med att hämta sågen.

- Björnen som attackerade oss var fullvuxen, men ändå inte särskilt stor, säger Örjan. Förmodligen en hona som har ungar i idet.

I dag har Örjan inga problem att tänka tillbaka på björnattacken, men han erkänner att han var skakis direkt efteråt.

Han vill varna alla för att gå fram till ett ide. Honorna ligger kvar länge med sina ungar och man vet aldrig om idet är tomt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons