Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tog chansen- och klarade sig

Annons

Olyckan inträffade, som tidningen tidigare berättat, vid 16.30-tiden på fredagseftermiddagen på järnvägsövergången strax söder om Dala-Floda station. Gossas Stefan Eriksson, som är företagare och kör en egen skördare, var på väg hem från jobbet i skogen.

Han har passerat järnvägsövergången tusentals gånger och är väl medveten om att sikten är mycket begränsad.

-Det är möjligt att det berodde på snöröken, men jag upptäckte inte tåget förrän det var alldeles intill mig. När det dök upp ur snöröken verkade det enormt stort, berättar han.

Bengt Jonsson, räddningsledare vid Björbo räddningskår, konstaterade strax efter olyckan att Gossas Stefan visade stor sinnesnärvaro, tog rätt beslut och hade en "närmast ofattbar tur".

-Jag hade egentligen inget val. Hade jag försökt att bromsa hade tåget kört rakt på bilens personkupé, säger den 38-årige bilföraren.

På en bråkdel av en sekund bestämde han sig för att gasa och hann nästan över järnvägen.

-Det är fantastiskt att man hinner att tänka så mycket på så kort tid. Tankarna virvlade runt i min skalle. Jag tänkte på sambon Catrin och på barnen Oskar och Adam, men jag var hela tiden övertygad om att det skulle gå bra.

Timmertåget dundrade med stor kraft in i hans bil, alldeles bakom personkupén. Vid kollisionen slungades bilen, en pick-up med kåpa över flaket, av järnvägen. Bildelar och verktyg som förvarades på flaket kastades upp till 30 meter från fordonet.

-Jag slog huvudet i och krossade vindrutan, men var, åtminstone vad jag vet, hela tiden vid medvetande. Jag var ute ur bilen innan tåget hade stannat, minns han och tillägger att lokföraren blev både lättad och glad när han såg att bilföraren klarat sig med livet i behåll.

Stefan, som själv ringde till sambon och berättade vad som hänt, fördes i ambulans till Falu lasarett, där det visade sig att han klarat sig förvånansvärt bra.

-Vänster ögonlock har sytts med ett tiotal stygn och dessutom sydde läkarna ett sår bakom mitt högra öra. Jag har skärsår i ansiktet, är mörbultad och har ont i kroppen när jag rör mig, men hoppas kunna börja jobba igen inom en vecka, berättar han.

Med facit i hand är han glad över att det var just han som råkade ut för olyckan:

-Jag hade förmodligen nytta av att jag som maskinförare är van vid att ta snabba beslut. En förare som reflexmässigt bromsat hade aldrig överlevt.

Gossas Stefan Eriksson insåg att han hade en -om än liten -chans att undvika en kollision. Han tog den -och överlevde.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons