Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han tar över klubban

Annons

- Jag trivdes inte i lägenheten i Svärdsjö. Här är det lugnt och skönt, nära naturen, säger Daniel som nu får drygt fem mil till jobbet som billackerare inne i Falun.

Svartnäs har ett 60-tal invånare, även om det blir betydligt fler sommartid. Byn ligger 2,5 mil nordost om Svärdsjö. Här sköts det mesta kooperativt, både lanthandeln och Vildmarkspensionatet ägs av ekonomiska föreningar.

Tidigare har Sven-Inge Danielsson varit ordförande i allihop och när det blev klart att han skulle flytta till Stockholm blev det lite oroligt bland byborna.

Daniel Johansson var styrelseledamot i föreningen som samordnar byns intressen, och den enda som kunde tänka sig att bli ordförande.

- Vi lär ju ha en. Allt som Sven-Inge gjort kan inte jag göra. Vi har kommit överens om att hela styrelsen måste hjälpas åt och ta mer ansvar nu.

Daniels mamma är från byn och han har alltid tillbringat sina somrar i Svartnäs. Han gillar jakt, mest blir det älg. Fisket är det andra stora intresset, allt från att meta öringar ur bäckar till att agna och pimpla på vintern.

- I skogen slipper man all stress, säger han.

Daniel siktar inte på att vända upp och ner på intresseföreningen.

- Nej, jag tar det lite lugnt. Vi får se. Nu gäller det att klara sig igenom marknaden.

Vildmarkens marknad pågår i dag och i morgon. I dagarna är också byborna färdiga med det nya taket på Vildmarkspensionatet. Än är det inte klart vem som övertar driften, men besked kommer.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons