Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sitter kvar

Annons

I nästan nio år har Gunnar Magnusson varit kommunstyrelsens ordförande, men för en tid sedan meddelade han att han slutar efter valet 2006. Att arbeta som kommunalråd sliter mycket på krafterna och Magnusson vill ha tid för annat.

Det har förts en lång debatt kring vem som skulle kunna ta över kommunalrådsposten i Vansbro. Socialdemokraterna har suttit i två långa möten utan att ha enats om någon lämplig kandidat.

- Problemet är att det inte finns någon naturlig ersättare för Magnusson. Sedan är det väldigt slitsamt att vara politiker i dag, man är hela tiden hårt påpassad, säger Nall Lasse Andersson, tillförordnad vice ordförande i Vansbro arbetarekommun.

Ett namn som ändå kommit upp i debatten är vänsterpartiets Anders Gyllenvåg, men enligt Andersson vill socialdemokraterna helst se någon från det egna partiet högst upp på listan.

Det är dock inte bara socialdemokraterna som har haft problem, inte heller högerblocket har kunnat enas om vem som blir den borgerliga alliansens kommunalrådskandidat.

Enligt moderaten Conny Nilsson är moderaterna, kristdemokraterna, folkpartiet och miljöpartiet överens om att kristdemokraten Torsten Larsson skulle bli ett lämpligt kommunalråd. Centern är däremot osäkra på vem man vill se som toppkandidat.

- Först och främst ska vi ha ett möte inom centern innan vi diskuterar kommunalrådsfrågan med de övriga partierna, säger Elisabeth Lindén Brandt(c) till tidningen.

Centerpartiets möte kommer att äga rum i februari, men enligt Lindén Brandt är det inte säkert att man kommer att offentliggöra något namn då heller. Hon menar att väljarna borde få vara med att bestämma vem som blir de borgerliga partiernas kandidat genom att kryssa för sin egen favorit på valdagen.

Men bör inte väljarna få reda på vem som blir kommunalråd vid en borgerlig seger innan de röstar? Den frågan kan ju faktiskt styra människors val.

- Så kan man också se på saken, men jag tycker att det är viktigt att väljarna får säga sitt om vem som blir den borgerliga kandidaten. Kanske kommer vi att föra fram två, tre alternativ innan valdagen, säger Lindén Brandt.

I dag är det bara drygt åtta månader kvar till valet.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons